Jakovcic: Standard Hitne pomoci nece pasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko je odgovoran za smrt pacijentice u Umagu i pacijenta na Krku, upitao je na aktualnom satu Županijske skupštine Viktor Krapljanov, vijecnik s Nezavisne liste Plinija Cuccurina. Upitao je i je li se to dogodilo zbog prihvacanja reorganizacije Hitne medicinske pomoci. Podsjetio je pritom da se preko noci, nakon što je dvije tisuce Umažana potpisalo peticiju, sve vratilo na staro, odnosno da je omoguceno da u timu T2 hitne pomoci u Umagu bude prisutan lijecnik, a ne kao do tada samo medicinska sestra.

Župan Ivan Jakovcic, odgovarajuci na pitanje Krapljanova, izrazio je prvo sucut obiteljima, da bi zatim rekao da je nakon nemilih dogadaja razgovarao s resornim ministrom Darkom Milinovicem.

- Obecavam da smanjenja standarda u Hitnoj medicinskoj pomoci u Istri nece biti. U takvoj županiji ne želim biti župan, kazao je, naglasivši da ce, ako bude bilo potrebno, u tu svrhu izdvajati sredstva i iz županijskog proracuna te da ce tražiti pomoc gradova i opcina, ali i privatnog turistickog sektora.

Krapljanov je pak rekao da su neke županije odbile uvesti promjene do 1. travnja iduce godine, istaknuvši da je o tome trebalo razmisliti i u Istri, gdje hitna pomoc, po njegovim tvrdnjama, 10. listopada nije imala novca za naftu ni za lijekove, što po njemu ocito znaci i da nije bila spremna za bilo kakve promjene.

Jakovcic mu je uzvratio da je cinjenica da nakon uvodenja reforme ostaje više sredstava za Hitnu medicinsku pomoc, ali je sustav zakompliciran. Rekao je da je za njega neprihvatljivo da ljudi stradavaju zbog sustava, ali i da su u nekim dijelovima Istre pozitivno reagirali na promjene u hitnoj pomoci.

Eda Klapcic
(IDS-HNS) kazala je pak da obiteljski lijecnici ne mogu biti rezerve hitne pomoci, jer smatra da nisu opremljeni ni osposobljeni za taj posao. Rekla je da je ovo bilo "avanturisticko ulijetanje u reformu".

Bivši HSU-ov vijecnik Zdenko Pliško tematski je ostao u zdravstvu. Prisjetio se dobrotvorne akcije iz 2009., u kojoj su se u Puljankinim prodavaonicama prikupljala sredstva za opremanje bolnickih prostorija i kupnju uredaja za koronografiju, što se do danas nije realiziralo. Kazao je da su mu iz Puljanke odgovorili da su sredstva stavili na zaseban racun, a da ce uredenje poceti u "najskorije vrijeme". Inace, u toj bi investiciji, vrijednoj devet milijuna kuna, trebali sudjelovati i Grad Pula i Opca bolnica, svatko s po tri milijuna.

Pliško je upitao zašto akcija nije nikada realizirana, na što mu je Jakovcic rekao da su se po tom pitanju upravo jutros u njegovom uredu sastali pulski gradonacelnik Boris Miletic i ravnatelj bolnice Lems Jerin te je ustvrdio da ce se "ovaj posao sigurno realizirati".

Isto je odgovorio i kada ga je Maja Šaric iz SDP-a upitala kada ce se obaviti dubinska sanacija Kaštijuna.

- Dubinsko cišcenje pocet ce kad i drugi radovi na Kaštijunu, neodredeno je rekao, iskoristivši priliku za hvaljenje tog projekta koji je, kako je kazao, dobio priznanja, a naveo je i da su se "teze da ce Europa nositi otpad u Medulin pokazale smiješnima i jadnima". Napomenuo je da bi dubinsku sanaciju trebao financirati Fond za zaštitu okoliša.

Nenad Boršic
iz HDZ-a je uputio pitanje u kojoj je fazi realizacije projekt "Brijuni rivijera", za koji je vec raspisan medunarodni natjecaj koji traje do 15. sijecnja, na što ga je podsjetio Jakovcic. Rekao je i da je rok za odabir najpovoljnijih ponudaca 15. ožujka 2012.

Termoelektrana u Plominu ponovno se našla na "meniju" Josipa Antona Rupnika iz Zelene stranke - Zelene alternative. Upitao je kako je moguce da se želi izgraditi postrojenje koje bi za gorivo koristilo ugljen, ako se u županijskom prostornom planu navodi da može biti iskljucivo na plin.

Jakovcic mu je odgovorio da ce se Županija boriti svim snagama da nova termoelektrana bude plinska, napomenuvši da ce, ako njeno pogonsko gorivo bude ugljen, biti suodgovorni za sve što se kasnije zbog toga bude dogadalo.

- Cinjenica je da Hrvatska treba energiju. Zapoceo sam razgovore o alternativnim izvorima energije. Za vjetroelektrane nismo zainteresirani, osim možda na Cicariji, jer one zagaduju, ali jesmo za solarne elektrane, rekao je Jakovcic.

Župan je na aktualnom satu zahvaljivao svima odreda pa su mu se tako na repertoaru našli i hotelijeri, kojima je zahvalio samo zato što su poštivali zakon. Naime, na pitanje svog stranackog kolege Marina Grgete kako napreduje provedba zakona o turistickom zemljištu, odgovorio je da prve uplate upravo stižu, zbog cega se zahvalio tvrtkama Plavoj laguni, Laguni Novigrad i Rivieri Adriji.

Kazao je i da ce se namaknuta sredstva, a u proracunu za iducu godinu planirana su u visini od pet milijuna kuna, vracati u turizam, "prvenstveno za stvaranje novih motiva dolaska gostiju u Istru". Najavio je i da ce od Fonda za turizam, koji utržuje 60 posto od koncesija na turistickom zemljištu, tražiti da se u Županiju vraca 80 posto, a sve zbog poboljšanja turisticke ponude.


Podijeli: Facebook Twiter