Jakovčić: Srbiji i Albaniji trebaju jasne reforme

Ivan Jakovčić (M. ANGELINI)
Ivan Jakovčić (M. ANGELINI)

Jedini istarski europarlamentarac Ivan Jakovčić nedavno se vratio sa službenog posjeta Srbiji, Crnog Gori te Albaniji kao član izaslanstva Europskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Albanije i Srbije Europskoj uniji. Tom se prilikom sastao s premijerima tih država te zastupnicima u njihovim parlamentima.

- Ponudio sam suradnju premijerima Crne Gore, Albanije i Srbije na njihovom europskom putu i ta je suradnja odlično prihvaćena. Želim u Europskom parlamentu govoriti o Balkanu, o potrebi stabilnosti Balkana, ali i potrebi da sve zemlje postanu članice Europske unije. Raduje me to jer sam se uvjerio da Crna Gora, Albanija i Srbija iskreno žele ući u Europsku uniju i taj njihov put zaista treba podršku od svih nas koji smo u Europskom parlamentu, ali naravno i od Europske komisije, kazao je u ponedjeljak Jakovčić na konferenciji za novinare u Puli gdje je predstavio zaključke s tog puta. Srbiji i Albaniji poručio je da moraju izvršiti jasne reforme pravosuđa i slobode medija te donijeti zakone koji su neophodni da bi se to dogodilo.

Istaknuo je da njihov ulazak u Uniji puno više ovisi o njima samima, nego o Europskom parlamentu ili Europskoj komisiji. Tvrdi da se Europski parlament pozitivno izjasnio oko ulaska te tri zemlje u Europsku uniju, a tu je i Makedonija. Pitanje Bosne i Hercegovine i Kosova trenutno je u drugom planu. Iako je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao da u ovom mandatu neće biti proširenja Europske unije, Jakovčić je u ovim zemljama poručio da bi bilo jako loše kada bi se zbog  te izjave zaustavio proces integracije.

- Tim sam zemljama ponudio da budem  neka vrsta stabilizatora u stvaranju pozitivnog ozračja na Balkanu koristeći jadransko-jonsku strategiju Europske unije. Istaknuo sam i važnost međusobne suradnje glede infrastrukture kako one željezničke i cestovne, tako i energetske, pogotovo ako govorimo o plinovodu koji će doći iz Azerbajdžana na Balkan i onome što stalno i posebno ističemo u Europskom parlamentu, a to je veliki resurs obnovljivih izvora energije, pogotovo hidroenergije. Tu suradnja Balkana može pridonijeti da Europa dobije tisuće novih megavata i da stvori svoju veću neovisnost o energiji, zaključio je Jakovčić. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter