Jakovcic sprijecio suceljavanje kandidata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednicki kandidati nece se suceliti u subotu u Balama, kako je to nedavno najavljivao Plinio Cuccurin, celnik Ladonje. To su na konferenciji za novinare objavili Cuccurin, u svojstvu predsjednika udruge Mon Perin, i Edi Pastrovicchio, nacelnik Opcine Bale.

Cuccurin je pojasnio da su svoj dolazak prvotno bili potvrdili i to pismeno, Damir Kajin, Vesna Pusic, Ivo Josipovic i Nadan Vidoševic, no u utorak su svi, osim Vidoševica, otkazali, pritom ne obrazloživši razloge zbog kojih nece doci.

- Neformalno smo doznali da se radi o dogovoru celnika njihovih politickih stranaka. Ne ulazeci u motive ocito planiranog otkazivanja, ovo pokazuje politicku kulturu kandidata i njihovih stranaka. Rijec je o omalovažavanju ne samo organizatora, vec i biraca, koji su u Balama i putem medija trebali pratiti ovaj dogadaj. Ovakav pristup govori o njihovoj spremnosti da poštuju dana obecanja i dogovore. Siguran sam da ce biraci to znati cijeniti, kazao je Cuccurin.

Otkrio je da se Kajin opravdao time da ce u subotu imati gripu i da bolje da ga ne pitaju zašto ne dolazi, dok su im iz stožera Pusic i Josipovic neslužbeno rekli da su im stranacki šefovi naredili da ne idu na suceljavanje u Balama.

Pastrovicchio je, pak, rekao da je iz povjerljivih izvora doznao da su kandidati otkazali svoj dolazak "zbog intervencije župana Ivana Jakovcica u visokim politickim sferama". Na pitanje jesu li kontaktirali župana i je li im on osobno potvrdio da je krivac za otkazivanje suceljavanja, Pastrovicchio je rekao: "Indirektno da".

- Bale ocito nekome nisu simpaticne. Ne bi me cudilo da se suceljavanje uskoro dogodi u Puli ili nekom drugom istarskom mjestu. Žao mi je što suceljavanja nece biti. Željeli smo predsjednicke kandidate ugostiti u najljepšoj dvorani na svijetu. No, barem cemo uštedjet novac, kazao je Pastrovicchio.

Cuccurin je rekao i da ih nitko od predsjednickih kandidata nije kontaktirao i obavijestio o nedolasku, vec su to sami doznali kad su zvali kandidate ne bi li potvrdili njihov dolazak. Na pitanje jesu li zvali i druge kandidate, poput Milana Bandica i Andrije Hebranga, Cuccurin je odgovorio potvrdno, kazavši da su i jedan i drugi kandidat odmah odbili tu mogucnost.

Pitali smo Kajina za objašnjenje svog odustanka od dolaska u Bale.

- Bio bih i došao jer mi je u interesu svaki takav nastup, medutim Jakovcic mi je proslijedio poruku da ne dolaze Pusic i Josipovic pa sam odlucio da ni ja ne idem. Organizatoru sam u šali rekao da bih u subotu mogao dobiti gripu, kaže Kajin. Na pitanje je li mu predsjednik IDS-a Jakovcic sugerirao da ne dolazi u Bale, kaže: "Cinjenica je da moja kampanja nije samo moja". Na naše inzistiranje da nam konkretno odgovori na pitanje, odgovara: "Necu vam ništa reci".


Podijeli: Facebook Twiter