Jakovcic se povlaci na vrhuncu politicke snage

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava Ivana Jakovcica, predsjednika IDS-a i istarskog župana, da ce se povuci iz aktivne politike vec sljedece godine, malo je koga na hrvatskoj politickoj sceni ostavila ravnodušnim.

Dok jedni upozoravaju da je Jakovcic u aktivnoj politici vec više od dvadeset godina - u vodstvu IDS-a je od njegova osnivanja 14. veljace 1990., a predsjednik stranke postao je 1991. - te da se nesumnjivo umorio, s druge se strane govori da je rezultat njegova povlacenja duboki sukob sa SDP-om koji ugrožava buducnost njegove stranke.

Prema trecim mišljenjima, Jakovcic je razocaran zbog toga što nije završio kao promatrac u Europarlamentu. Za sve te tvrdnje nude se i odgovarajuci argumenti, iako je jedino razvidno da ce javnosti tek do kraja Jakovciceva mandata župana sve postati jasno.

Naime, buducnost odnosa IDS-a i SDP-a moci ce se ocitati iz eventualne koalicijske suradnje za lokalne izbore u svibnju 2013., tada cemo znati tko ce doista izaci i na izbore za parlament u Strasbourgu, a jasnije ce biti i tko su kandidati za predsjednika na unutarstranackim izborima u jesen sljedece godine.

Jakovciceva najava povlacenja iz politike i osnivanja privatne tvrtke zaintrigirala je i vodece politicke analiticare, koji se slažu da u tome, ipak, nema ništa senzacionalnog. "Ta je odluka potpuno logicna. Nije rijec ni o kakvoj posljedici sukoba IDS-a sa SDP-om, kao ni posljedici krize u IDS-u, nego je rijec o racionalnoj odluci da odlaziš kad si na vrhuncu politicke snage. Jakovcic ce otici mjesec dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju i može reci da je tako ostvario politicke ciljeve svoje karijere, te da nasljednicima ostavlja novu etapu, da pokažu gdje je euroregija Istre unutar Europe", objašnjava politolog Davor Gjenero.

"Svaki mudar covjek, koji procijeni da je na vrhuncu, ne treba savjetnika da mu kaže da je vrijeme za povlacenje. Zakasni li, prijeti mu strmoglavljenje", komentira dr. Andelko Milardovic, voditelj Centra za politološka istraživanja.

"Ako je Jakovcic na vrhuncu i iza njegova povlacenja nema ništa suspektno, onda je on mudar covjek", dodaje Milardovic."Jakovcic je dobro procijenio da je vrijeme za povlacenje i odlazak u privatno poduzetništvo", slaže se i sociolog dr. Slaven Letica.

Ne kandidira li se Ivan Jakovcic na unutarstranackim izborima za predsjednika IDS-a, otvara se pitanje njegova nasljednika. Analiticari na tom mjestu uglavnom vide ili Damira Kajina ili Borisa Miletica. Njihov uspjeh ovisit ce o prolazu na lokalnim izborima, posebno ako se Miletic bude natjecao za župana. U tom slucaju kandidat IDS-a za pulskog gradonacelnika, navodno, postaje Miodrag Cerina. (Piše Dubravko GRAKALIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter