Jakovčić: SDP je za Kajina, ali IDS ostaje u Vladi

Damir Kajin i Zoran Milanović (M. MIJOŠEK/arhiva)
Damir Kajin i Zoran Milanović (M. MIJOŠEK/arhiva)

Medijska nagađanja o tome da će SDP "posve sigurno" podržati odmetnutog IDS-ovca Damira Kajina za istarskog župana, a koja su vjerojatno točna, dodatno su uzburkala političku arenu. Takav bi potez SDP-a - davanje podrške kandidatu koji na izborima neće predstavljati koalicijskog partnera iz čijih je redova, nego će nositi svoju listu - bio presedan i u hrvatskim političkim prilikama.

Hoće li on značiti konačni kraj Kukuriku koalicije, odnosno odlazak IDS-a iz Vlade, ili će pokazati da su na političkoj sceni moguće i do sada nezamislive kombinacije, tek će se vidjeti. No, čini se da je vjerojatnija mogućnost "spajanja nespojivog" - odnosno SDP-ova podrška Damiru Kajinu i istodobni ostanak IDS-a u Milanovićevoj Vladi.

U SDP-u ne komentiraju te spekulacije. Na pitanje hoće li njegova stranka već sada, šest mjeseci prije lokalnih izbora, izaći s podrškom Damiru Kajinu, glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan odgovorio je samo: "No comment".

U vrhu IDS-a, pak, kažu da su upoznati sa stvarnim stanjem odnosa SDP-a i njihova potpredsjednika Damira Kajina te da očekuju da će on promijeniti dres u kojem će istrčati na sljedeće lokalne izbore.

- Nije riječ o medijskom probnom balonu. U potpunosti smo upoznati s činjenicom da Kajin i Milanović često razgovaraju i da je to gotova stvar, kaže predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

- Ovo je nevjerojatna situacija u kojoj potpredsjednik IDS-a ne želi na izbore unutar vlastite stranke, već kontinuirano koketira s predsjednikom druge stranke. To se nikada ranije nije dogodilo i vjerujem da će ga birači 'nagraditi' za takvo ponašanje, dodaje Jakovčić.

"Igre Kajina i Milanovića protiv IDS-a govore puno o njima samima. Siguran sam da će ta priča završiti pozitivno za IDS. U više navrata rekli smo si - Milanović i ja - da je moguće da će biti suprotstavljenih interesa na lokalnim izborima. Posebno kad je Pula u pitanju. Ja sam to sportski prihvatio", kaže Jakovčić.

Damir Kajin ne potvrđuje da će ga SDP definitivno podržati na izborima za istarskog župana.

- Očekujem podršku građana Istre, a lijepo bih primio i podršku SDP-a i Zorana Milanovića i vjerujem u nju. Bila bi to poruka Milanovića i Vlade da prepoznaju da Istri pripada ono što je sama zaradila. Jamčim da će već 2013. godine, uz pomoć Vlade, Istra imati milijardu kuna veće investicije nego 2011. Nitko nama neće vladati dok je nas, veli Kajin. (piše Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter