Jakovcic: Sajma knjige ce biti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji Sajam knjige, ali i svi naredni, bit ce održani, konstatirao je župan Ivan Jakovcic na konferenciji za novinare u Županiji. Takoder je rekao da u Županiji dovršavaju razgovore o mogucim sponzorima ovogodišnjeg sajma i istaknuo da u proracunu više nema sredstava za dodatno financiranje te manifestacije.

- Županija redovito i kvalitetno prati sajam, a ja cu pokušati vidjeti možemo li naci nekog privatnog sponzora da pomogne ovom izdanju. Zainteresirani smo i za to da Istarska županija i Grad Pula te Sajam knjige na novim osnovama razgovaraju o sajmu za narednu godinu - zakljucio je Jakovcic.

Potvrdu županovih rijeci dobili smo od Ranka Boroveckog, glasnogovornika sajma, koji nam je rekao da ce se na  konferenciji za novinare u srijedu obznaniti spas manifestacije i njeno održavanje.

Apel za spas sajma medijima je uputio i hrvatski P.E.N. centar, a potpisuje ga predsjednica Nadežda Cacinovic. U njemu se napominje da je malo reci da bi neodržavanje Sajma knjige u Istri bio "prvorazredni ne samo kulturni, nego opce civilizacijski skandal."

"Ukinuti sajam u Puli znaci ne samo ovaj grad, nego i Istru, pa i Hrvatsku izložiti sramoti. Hrvatska, a pogotovo Istra i Pula, jednostavno ne smiju dozvoliti da se 15. sajam ne održi, jer to bi znacilo da ga više nikada nece biti, da ce Pula u ovim sivim kasnojesenskim mjesecima opet zaudarati na provinciju i da ce definitivno izgubiti onaj sjaj koji je Pulu cinio posebnim gradom", piše Cacinovic u P.E.N.-ovu apelu.

Nadalje, veli da joj je "neshvatljivo da se politicki mocnici, osobito oni iz Pule i Istre, hvale svojom posebnošcu i kulturom, a ostaju ravnodušni pred skandalom koji im kuca na vrata." "Novac kojim raspolažu nije njihov novac. To je novac koji se sajmu posuduje kako bi ga višestruko vratio. Sajam je to i cinio, te Pulu i Istru ucinio kulturnom referencijom od prvorazrednoga znacenja. Onaj tko to ne razumije, jednostavno ne zaslužuje da ga se smatra dijelom kulturnoga svijeta", zakljucuje Cacinovic.


Podijeli: Facebook Twiter