Jakovcic: S Haiderom sam se vidio dvaput

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko se puta Ivan Jakovcic sastao s Joergom Haiderom? Jakovcic je više puta izjavio da je to bilo samo jednom, na medunarodnoj konferenciji u Italiji, no jednom je hrvatskom tjedniku austrijski politicar i bliski Haiderov suradnik rekao da postoji lista evidencija posjeta Haideru i da je najmanje pet puta na njoj vidio Jakovcicevo ime.

Župan nam je pak u srijedu u telefonskom razgovoru rekao da je Haidera "vidio dva puta na istoj temi i nikada više".

- Nekoliko medija uspjelo je u zadnjih nekoliko dana uci u Guinnessovu knjigu rekorda po broju i kolicini laži izrecenih i napisanih na moj racun. Jedna od zadnjih bedastoca je ta da sam se u Klagenfurtu više puta sastajao s gospodinom Haiderom, veli Jakovcic.

Tocno je, tvrdi on, da je bio u Villi Manin (u mjestu Passariano blizu Udina, op.a.) kada i Haider, prilikom osnivanja euroregije u kojoj su Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Istarska i Primorsko-goranska županija, Koruška i Republika Slovenija (u lipnju 2007.).

Jakovcic veli da je on na tom skupu govorio o gospodarskoj suradnji i gospodarskom povezivanju Istarske županije s regijama Veneto i Friuli-Venezia Giulia, dok je Haider govorio o modelu zaštite manjina.

- Nasmijao sam se poznavajuci njegove metode ponašanja prema manjinama i rekao sam da Istra ima daleko najbolji model zaštite manjina, tvrdi istarski župan.

S kontroverznim, sada pokojnim poglavarom Koruške Jakovcic se ipak vidio i prije toga. Bilo je to na istom mjestu u Villi Manin u listopadu 2005. kada je sastavljen prijedlog deklaracije o namjeri osnivanja euroregije.

- S Haiderom nikada nisam razgovarao u cetiri oka. Nikada s njim nisam imao bilateralne razgovore niti u Istri niti u Koruškoj, kaže Jakovcic koji zna da se s Haiderom u dva navrata susreo tadašnji istarski župan Stevo Žufic, koji je i njega pozvao na te razgovore, ali je on, veli sada, odbio na njima biti (bilo je to u travnju 1998. i kolovozu 1999.).

- Haider je davao za mene neprihvatljive izjave koje koketiraju s neonacizmom, a, kako je poznato, moj je otac bio zatocen u nacistickom logoru. Moja je majka bila Austrijanka i to je bio dodatni razlog zašto nisam htio imati nikakva posla s tom politikom, objašnjava Jakovcic.

Tvrdi da je od kada je župan (a izabran je na Županijskoj skupštini u Pazinu 21. lipnja 2001.) prekinuo sve veze Županije s Hypo bankom i bilo kakvu suradnju s Koruškom.

Rekao je da ce austrijskim istražiteljima, koji su danas u Istri, pokazati pisma koja je slao Haideru. Najavio nam je i da se nece susresti s Finijem koji iduci tjedan dolazi u Pulu. (S. BENIC)

CIJELI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter