Jakovčić: Rovinjsku bolnicu obnoviti novcem EU-a

Nikica Gabrić, Ivan Jakovčić i Giovanni Sponza na press konferenciji (M. MIJOŠEK)
Nikica Gabrić, Ivan Jakovčić i Giovanni Sponza na press konferenciji (M. MIJOŠEK)

Župan Ivan Jakovčić i Nikica Gabrić, vlasnik i ravnatelj specijalne bolnice za oftamologiju Svjetlost, novinarima su predstavili mogućnosti obnove rovinjske bolnice "Prim. dr. Martin Horvat", koju su sa suradnicima posjetili.

Tom je prigodom Jakovčić istaknuo da je na inicijativu Istarske županije Ministarstvo regionalnog razvoja već pokrenulo projekt obnove bolnice, procijenjen na sto milijuna eura, koji će se u će se kandidirati za strukturne fondove EU.

- Ministarstvo je već raspisalo natječaj za izbor konzultanata za obnovu bolnice. Paralelno sa ovom inicijativom razmišlja se o partnerima koji bi nakon obnove bolnice mogli pružati vrhunske zdravstvene usluge.

Do sada su nam se već javljali mogući zainteresirani partneri iz Austrije, SAD-a i Italije, a ovo je prvi put da su zanimanje iskazali i domaći. Svi će oni dobiti priliku da se jave na javni natječaj, koji se neće raspisivati prije predstojećih lokalnih izbora, rekao je Jakovčić.

Podsjetio je da je najviša razina zdravstvenog turizma u master planu istarskog turizma. Obnovljena rovinjska bolnica pružat će se usluge građanima Istre, ali i turistima koji će ciljano dolaziti radi kvalitete. Veliki broj pacijenata omogućit će da se amortizira velika ulaganja u bolnicu.

Nikica Gabrić je predstavio svoju kliniku, koja osim u Zagrebu djeluje u Splitu, ali i u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore. Planiraju otvaranje još jednog centra u Istri, najvjerojatnije u Puli, koji bi bio namijenjen ne samo domaćim pacijentima već i turistima. Ako se odaberu na natječaju za rovinjsku bolnicu, to bi bila njihova najzapadnija točka i prilika da jače uđu u zdravstveni turizam. Podsjetio je da rovinjska bolnica, osnovana prije 125 godina, ima sjajnu povijest i tradiciju, ali je toliko dotrajala da joj je, da bi zadovoljila nove medicinske standarde potrebna cjelovita obnova u kojoj bi ostali samo vanjski zidovi prepoznatljive arhitekture.

- Naša tvrtka Go Health je danas predstavila pristup strateškom razvoju rovinjske bolnice, u kojem su uz nas i kardiološka klinika Magdalena, ortopedska klinika Sv. Katarina Borisa Nemeca i brojni vrhunski poslodavci i specijalisti iz raznih područja medicine. Istra je naša najrazvijenija regija pa mora ponuditi i sadržaje za zdravstveni turizam. Primjerice operacije očne mrene je u Norveškoj ili Velikoj Britaniji i do četiri puta skuplje nego kod nas, pa njihovi građani putuju čak na Filipine da bi dobili jeftiniju uslugu, a uz to i proveli godišnje odmore, rekao je Gabrić.

Gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza je istaknuo da je zdravstveni turizam i u master planu rovinjskog turizma kao velika mogućnost za produženje turističke sezone, što bi trebao biti veliki benefit. Kad je riječ o Gradu Rovinju naglasio da se je jedino ispravno da se sve oko bolnice odvija javno i transparentno, od izbora konzultanata do raspisivanja javnog natječaja i odabira partnera koji će tu ulagati.

- Prije ikakvih ulaganja Gradsko vijeća će za područje bolnice, koje zaprema 25 hektara, donijeti detaljni urbanistički plan.

"Najvažniji uvjet koji ćemo postaviti je da se ne prodaje, već da se obnavlja uz pomoć sredstava EU ili putem koncesije kroz javno-privatno partnerstvo", zaključio je Sponza.

Na pitanje novinara hoće li bolnica zadržati sadašnje sadržaje ortopedije i rehabilitacije u sustavu HZZO-a župan Jakovčić je rekao da će to biti jedan od uvjeta natječaja. Gabrić je dodao da sa sadašnjom razinom usluga bolnica godišnje ostvaruje tek 20 milijuna, pa zbog toga iz godine u godinu propada, veći je broj objekata zatvoren, a ulaganjima bi i naši pacijenti dobili usluge na europskoj razini. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter