Jakovcic: Razvoj stopira 10-ak ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijeme je da na Muzilu, Katarini, Hidrobazi pocnemo nešto graditi, kazao je župan Ivan Jakovcic na aktualnom satu Županijske skupštine, odgovarajuci na upit HNS-ove vijecnice Mirjane Antonelic ima li Županija rješenje za pesimisticne prognoze da bi iduca godina mogla biti iznimno loša za istarske gradevinare.

Jakovcic je istaknuo i da je za gradevinare slamka spasa izgradnja Istarskog ipsilona koja ce, po njegovim rijecima, potrajati još tri do cetiri godine. Zatim je naveo i plinofikaciju, gradnju dvorana i slicnih objekata, ali i izgradnju na mjestu bivših vojnih objekata u pulskoj luci.

" Da smo bili pametni vec bi gradili na Brijuni rivijeri. Umjesto toga, tamo imamo zapuštene objekte koji su ruglo. No, postoji 10-ak ljudi koji dignu larmu iz politickih razloga i time zaustavljaju sve, kazao je Jakovcic. Smatra da je atmosfera za investitore izuzetno loša, te da se svatko tko želi investirati smatra kriminalcem. "Želimo otkloniti one koji nas žele sprijeciti u razvoju", rekao je župan.

Ivo Uccio Miletic
s Nezavisne liste Plinija Cuccurina i Marino Roce iz HDZ-a dotakli su se nedavnih poplava. Uccio Miletic tražio je specifikaciju dobivenih i utrošenih sredstava od naknade za sustav odvodnje, koji se gradanima naplacuje od 2006., dok je Roce upitao što Županija cini ne bi li pomogla ljudima u Umagu koji su najviše ošteceni u poplavama, napomenuvši da je dosad župan jedino dogovorio s gradovima i opcinama solidarno skupljanje novca za obnovu sportske dvorane u Novigradu.

Jakovcic je na prvo pitanje odgovorio da je vodozaštitni sustav osnovan prije svega za zaštitu pitkih voda, a da ocekuje da Hrvatske vode snose odgovornost za zaštitu od poplava, a s Roceom se složio da su najviše štete vjerojatno pretrpjeli gradani Umaga, no da Županija mora razmišljati o javnom sektoru u koji spada dvorana u Novigradu.

Roce je predložio je i osnivanje županijskog povjerenstva koje ce iznijeti svoje mišljenje o aferi Hypo. On, naime, smatra da nije dobro da u Istru dolaze, kako je rekao, samozvani istražitelji iz Austrije, vec da bi sami trebali utvrditi je li istina ono što su izjavljivali clanovi uprave Hypo banke da su i prije kupovine zemljišta u Barbarigi i Dragoneri znali da ce ono biti prenamijenjeno.

Jakovcic nije konkretno odgovorio na taj prijedlog, vec je rekao da se u Istri nema što zataškavati. Naglasio je da je istražnom povjerenstvu koruškog parlamenta dostavio svu njemu dostupnu dokumentaciju, kao i dokumentaciju iz Grada Vodnjana. Najavio je i da ce se vjerojatno ovog tjedna ponovno sastati s austrijskim istražiteljima.

Ucciu Miletica zanimalo je i zašto Županija nije imenovala Partnersko vijece za donošenje Razvojne strategije, što je bila dužna uciniti u skladu sa zakonom. Župan je pojasnio da je Razvojna strategija nadogradnja postojeceg Regionalnog operativnog programa (ROP), a da je Partnersko vijece formirano s donošenjem ROP-a. Istaknuo je i da je IDA, kao razvojna agencija, zadužena po sili propisa za izradu takvih dokumenata. Uccio Miletic mu je odgovorio da u tom vijecu nema nijednog gospodarstvenika i nacelnika opcina, a smatra da bi ono trebalo biti i depolitizirano.

Josip Anton Rupnik
zatražio je da se vijecnicima dostavi izvještaj o poslovanju IDA-e, te da se tvornicu kamene vune Rockwool uvrsti na dnevni red Skupštine na koju bi bili pozvani i predstavnici resornih ministarstava i zainteresiranih opcina.

Župan mu je porucio da ce mu vrlo rado dostaviti izvještaj "o poslovanju najuspješnije agencije". Što se tice Rockwoola, rekao je da je stanje loše, te da bi opcine Pican, Kršan i Sveta Nedelja trebale biti predvodnici u borbi protiv eventualnog zagadivanja te tvornice.

Vijecnica IDS-a Tamara Brussich kazala je da je žalosno vidjeti sportsku dvoranu talijanske Osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" i Srednje škole "Dante Alighieri" koja nije u funkciji zbog prijepora izmedu izvodaca radova i resornog ministarstva. Jakovcic se složio s njom, obecavši da ce uputiti pismo ministru Radovanu Fuchsu, ne bi li se radovi što prije nastavili i dvorana bila konacno dovršena.


Podijeli: Facebook Twiter