Jakovcic: Rasprave o Uljaniku ostavimo Uljanikovcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Trebamo imati povjerenja u rukovodstvo brodogradilišta Uljanik. Nema bojazni da ce se brodogradilištem dogoditi nešto loše, tim više što Uljanik uživa poseban status u privatizaciji hrvatskih brodogradilišta", konstatirao je istarski župan Ivan Jakovcic tijekom aktualnog sata na sjednici županijske Skupštine. To je zapravo bio njegov odgovor na prijedlog vijecnika s Nezavisne liste Plinia Cuccurina Alena Rosande koji je zatražio da se o buducnosti pulskog škvera i njegovoj poziciji s obzirom na ponovljeni natjecaj raspravlja na tematskoj sjednici Skupštine.

Jakovcic je rekao da Uljaniku treba pomoci, a ne odmagati, izrazivši sumnju da bi rasprava na skupštini mogla dovesti do negativnih konotacija vezanih uz poslovanje brodogradilišta. Rekao je da ova vlast nece dozvoliti da se Uljaniku dogodi šteta te da ce brodogradilište i dalje biti jako solidno i prepoznatljivo poduzece i jedan od glavnih stupova razvoja kako u Istri tako i u Hrvatskoj.

-Nuditi politicka rješenja u trenutku kada stvari idu dobro, možda i nije najbolje. Mene uopce ne cudi što vodstvo Uljanika izbjegava medije i ne znam bi li lideri poduzeca uopce došli na Skupštinu ali i ovim putem apeliram da se poduzecu ne odmaže. Trebamo imati povjerenja u vodstvo brodogradilišta i u sindikate jer ako to nemamo, onda smo na krivom putu. Oni su pametniji od nas kada je Uljanik u pitanju i nemojmo oko toga stvarati lažno dušobrižništvo, rekao je Jakovcic, dodavši da rasprave o Uljaniku treba ostaviti Uljanikovcima. Istaknuo je da ni premijerka, ni potpredsjednik Vlade ni Europska komisija nece uništiti stogodišnju tradiciju Uljanika i da im unaprijed iskazuje povjerenje za ono što rade.

Vijecnicu Edu Klapcic (IDS-HNS) zanimalo je što se konkretno poduzima po pitanju utvrdivanja štetnosti tvornice kamene vune Rockwool te jesu li sva mjerenja koja se provode u blizini tvornice ispravna. Jakovcic je rekao da nema dvojbe da Rockwool zagaduje okoliš, naglasivši da ce se okolo tvornice uskoro postaviti nekoliko mjernih stanica.

-Ne vjerujem cakulama ali vjerujem ljudima koji mi se neprestano obracaju s problemima koje imaju zbog tvornice. Nisu problem buka i svijetlo, vec zrak i to treba riješiti. Ima dana kada je citava dolina u kojoj se nalazi tvornica prekrivena nekakvim plavetnilom u zraku i to treba istražiti. Angažirati cemo vrhunske pravnike s kojima cemo, osim ekologijske, uci i u pravnu bitku protiv Rockwoola, a od Opcine Pican ocekujem da u tom procesu ima kljucnu ulogu, a mi cemo ih podržati, rekao je Jakovcic.

Dodao je da je Županija na dvadeset nadležnih adresa uputila zahtjeve kojima traži detaljne podatke o svemu što tvornica radi. Koliko god to nekima zvucalo nevjerojatno Jakovcic je rekao "da je od samog pocetka bio protiv dolaska tog monstruma u Pican" rekavši da se oni, koji su odgovorni za dolazak Rockwoola, (ne preciziravši na koga misli op.a.) sada nalaze na drugoj strani.


Podijeli: Facebook Twiter