Jakovčić: Radit ćemo na konkretnim projektima

Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)

Prošao sam gotovo pola Hrvatske i svugdje sam sjajno dočekan. Odlično je bilo ovih dana u Dubrovniku, Metkoviću, Makarskoj te Karlovcu, Međimurju i drugim mjestima. Naša nezavisna lista ima perspektive i siguran sam da će birači, posebice u Istri i Primorsko- goranskoj županiji prepoznati naše kandidate kao jedne od stručnijih osoba u državi koji mogu zastupati interese Hrvatske u Europskom parlamentu, rekao je na današnjem druženju s novinarima nositelj nezavisne liste za EU-parlament Ivan Jakovčić.

Jakovčić je naglasio da vodi jedinu hrvatsku nezavisnu listu jer je jasno da HDZ i SDP sa svojim koalicijama ne mogu biti jedini predstavnici Hrvatske u EU-parlamentu.

- Hrvatska ima puno više glasova nego što su to dva glasa ili dvije melodije u EU-parlamentu, poput socijalista i konzervativaca. Imamo našu listu "Europa za sve" koja želi predstavljati liberalnu demokraciju odnosno treću liniju, rekao je Jakovčić.

Osvrnuvši se na posljednje rezultate istraživanja, Jakovčić je naglasio da su profesionalno odrađeni, no da ipak imaju nekoliko nedostataka i mana.

- Anketa je rađena pod pretpostavkom da će na EU-izbore izaći oko 65 posto birača, što znamo, poučeni dosadašnjim iskustvom, da je nemoguće. Koncentracija anketiranih bila je s drugih krajeva Hrvatske, a najmanje iz Istre i susjedne PG županije. Istra i Rijeka mogu dati najmanje pola zastupničkog mandata kada je u pitanju naše političko opredjeljenje. Ostatak glasova ćemo dobiti u drugim dijelovima Hrvatske. Postat ću europarlamentarac jedino ako za našu listu glasaju svi koji su me podržali unazad četiri godine kada sam po drugi put postao istarskim županom, rekao je Jakovčić.

U Parlamentu će lobirati za konkretne teme koje se tiču običnog čovjeka, te neće opterećivati građane velikim političkim temama, istaknuo je Jakovčić.

- Bavit ćemo se konkretnim projektima poput zaštite Jadrana, pomoći istarskim ribarima, održivog razvoja turizma i poljoprivrede, problemima prošeka, zagađenja okoliša…Istra je u zadnjih 20 godina iskoračila u odnosu na druge hrvatske krajeve kada su u pitanju europski fondovi. Obilazeći Hrvatsku ljudi su nam rekli da je po tom pitanju Istra uzor drugim regijama. I to će biti naš posao u parlamentu Vijeća Europe, zaključio je Jakovčić. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter