Jakovčić protiv Kajina na izborima 2013.?

Damir Kajin i  Ivan Jakovčić (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Damir Kajin i Ivan Jakovčić (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Borba za poziciju istarskog župana je započela. Nakon što je pobunjeni potpredsjednik IDS-a Damir Kajin dosta jasno rekao da ga ta kandidatura zanima te da je već okupio "narodnu frontu" za promjene u Istri, na reakciju iz njegove stranke, ali i iz ostalih dijelova političke scene, nije trebalo dugo čekati.

Iako je još prerano da se službeno najavljuju kandidati za izbore u svibnju 2013., jasno je kako je "priprema terena" otpočela i da će se na listi kandidata naći i oni koje tamo nitko ne očekuje.

"Procjenjujemo kako je moguće da će se Damir Kajin kandidirati za istarskog župana kao neovisni kandidat, bez IDS-a. U tom slučaju ozbiljno razmišljamo da naš kandidat bude Ivan Jakovčić", rekao nam je u neslužbenom razgovoru jedan od prvih ljudi IDS-a.

U vrhu te stranke otvoreno kažu da će to značiti produljenje Jakovčićeva političkog života za najvjerojatnije dvije godine, kada bi svoj županski mandat - potvrdi li ga na izborima - predao svom zamjeniku. To će svakako biti jedan od mlađih IDS-ovih kadrova, koje Jakovčić potencira posljednjih godina.

"Kako bi rekao drug Lenjin, tu se postavlja pitanje - tko će koga", napominje dr. Žarko Puhovski, politički analitičar i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, i kaže: "U ovom trenutku moguće je da Kajin ostane u stranci, ali i da izađe iz nje. No, tu je zanimljiva jedna stvar o kojoj se ne govori. Kajin je prepoznat u Zagrebu, on je jedan od dvoje IDS-ovaca koje poznaje Hrvatska. Ako on ode iz IDS-a, a Jakovčić se povuče iz politike, IDS će se pretvoriti u nepoznatu lokalnu stranku."

Zamisao o ponovnoj kandidaturi Ivana Jakovčića nije jedina koja se spominje u redovima IDS-a. Stara je vijest kako je kandidat za župana trebao biti gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji bi sada - s obzirom na SDP-ov izazov kandidiranjem Peđe Grbina za tu funkciju - mogao ostati u najvećem istarskom gradu i boriti se za svoj treći mandat. Spominje se i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, saborski zastupnik IDS-a koji mijenja Jakovčića u parlamentu, pa bi on možda mogao i dobiti drugu polovicu potencijalnog novog županskog mandata svog stranačkog šefa.

"U ovom trenutku situacija u IDS-u je pomalo kaotična. Jakovčić je izgubio dio utjecaja, ali nije izgubio sve. Očito su Kajin i Jakovčić bili jako uspješan dvojac dok je to funkcioniralo i jasno je da jedan drugog trebaju. Ali, to si sada ne mogu priznati", objašnjava dr. Puhovski.

Sukobe unutar IDS-a druge stranke gledaju kao priliku da same nešto "zarade". Ladonja, koja je na prošlim lokalnim izborima za župana kandidirala svog lidera, tajkuna Plinija Cuccurina, još ne otkriva karte. No, u kuloarima se doznaje kako se Cuccurin nastanio u Puli, odnosno iznajmio stan u čuvenoj Porečanki, što ga stavlja "u kombinaciju" i za gradonačelničkog kandidata. Kao mogući kandidat za župana ili gradonačelnika Pule spominje se i arhitekt Bruno Nefat koji je gradski vijećnik s Ladonjine liste.

Tko bi u igri prijestolja za istarskog župana mogli biti kandidati ostalih stranaka, rano je prognozirati. Ostvare li se najave kako će IDS i SDP ići samostalno na izbore, logičan izbor istarskog SDP-a sadašnji je dožupan Vedran Grubišić, ili netko od "mladih lavova". No, SDP-ov kandidat mora biti svjestan da će na njegov uspjeh utjecati rejting Vlade i politika Kukuriku koalicije na nacionalnoj razini. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter