Jakovcic proslavio 20 g. na celu IDS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Naša teza, kada smo nagovarali ljude da udu u IDS, bila je - dajmo da se Istrijani bave politikom, a ne politika Istrijanima. Ta sintagma je postala duboko ukorijenjena u našu stranku, kazao je Ivan Jakovcic na skupu u cetvrtak u cast njegovog 20-godišnjeg predsjedanja IDS-om.

Skup je simbolicno organiziran u sali hotela Belvedere u kojoj je 7. srpnja 1991. održan prvi sabor te stranke kada je Jakovcic i izabran za predsjednika. Jakovcic je istaknuo da je glavni krivac za njegovo uclanjenje u IDS bio poznati dizajner Željko Buric, koji ga je, prema njegovim rijecima, koncem 1990. nagovarao da ude u stranku i postane predsjednik.

- Stranka je tada zapravo bila u fazi raspadanja. Nije se znalo tko je predsjednik. Svi su bili posvadani. Željko Buric mi je rekao: "Daj, Nino, uclani se u IDS. Postani predsjednik cim prije". Pocetkom 1991. sam doslovno trceci ušao u IDS. Naime, tada sam u Porecu potrcao za barba Milanom (Emilio Uljancic, op. a.), koji je bio predsjednik poreckog IDS-a, i rekao mu da bih htio postati clan stranke. U sijecnju 1991. uclanio sam se u IDS. Toliko mi je to bilo znacajno da sam si kupio veštit, prisjetio se Jakovcic.



Pola godine nakon toga postao je predsjednik. Istaknuo je da je taj njegov izbor bio i prvi kada se glasalo za vodstvo stranke, a da je prije toga sve funkcioniralo po dogovoru.

- Tada smo poceli ozbiljno graditi stranku i ubrzo izašli na parlamentarne, a potom i na lokalne izbore. Medutim, to je iza nas. Bitno je da postoji konstanta u mojem, ali i u djelovanju stranke. Kad sam izabran za predsjednika, govorio sam o Europi, ekologiji, demokraciji, multietnicnosti i svemu onome što je kasnije postalo odlika naše stranke. Mislim da je to i naša najvažnija vrijednost, kazao je.

Priznao je da je u IDS-u bilo razmirica, ali da su uspjeli "izdržati te lomove i ostali kompaktni". Smatra da IDS trenutno ima plejadu sposobnih mladih ljudi koji mogu preuzeti odgovornost za sve funkcije na svim razinama vlasti, ali i u stranci. Kazao je i da je ta stranka realizirala kljucne projekte za Istru.

- Jasno je da ce se u Istri, politikom koju smo mi etablirali, riješiti problem nezaposlenosti i izgraditi pulska bolnica, rekao je.

Osvrnuo se i na završetak hrvatskih pregovora s EU-om, kazavši da cemo vjerojatno uskoro postati dio europske obitelji, ali puno kasnije nego što su željeli u toj stranci.

- Tu nam se pruža kljucna prilika da ostvarimo ono što je temelj IDS-a. Rijec je o regionalnoj autonomiji Istre. Zbog toga je IDS i osnovan. Oko toga nema rasprave, razgovora, nego samo želja za ostvarenjem. Istra ce biti uspješna samo ako ostane multietnicka, dvojezicna, ako bude ono što smo zacrtali. Vjerujem da s ovakvom strankom Istra staje uz bok najboljim, najuspješnijim europskim regijama, zakljucio je Jakovcic.

Potpredsjednik stranke, koji je bio prisutan na prvom saboru IDS-a, Damir Kajin kazao je: "Možda i nevoljko priznajem da je Jakovcic bio prvi medu nama. Bez obzira na naše svade, ponekad i na pas mater, ipak mu moram cestitati što smo ostali zajedno, a valjda cemo ostati prijatelji i ubuduce".

Jakovcicu zamjera što je izabirao, po njemu, pogrešne kadrove na visoke pozicije, koji su kasnije napustili stranku. Puno više nego o Jakovcicevom predsjedanju govorio je o stranackim uspjesima. Tako je rekao da se Istra danas prepoznaje po IDS-u.

- Moramo sudjelovati u promjeni ove istrošene vlasti, boriti se otvoreno za politiku decentralizacije. IDS se mora dati buducoj vlasti, iako svi u njoj o nama ne misle isto. Moramo preuzeti odgovornost. Istra se prepoznaje po malvaziji, ulju, boškarinima, brodovima, Velom Joži, ali jedan od najjacih istarskih brendova ovih 20 godina je IDS, kazao je Kajin.

Boris Miletic otkrio je da je u vrijeme prvog sabora stranke imao 15 godina, ali je rekao da o Jakovcicu svejedno može govoriti. Naglasio je da, ako covjek može 20 godina ostati u vrhu stranke, "znaci da je otvorenog srca i pošten". Istaknuo je da je na mladim IDS-ovcima da nastave tim putem.

Bivši glavni tajnik stranke, a sadašnji savjetnik Emil Soldatic rekao je da je Jakovcic postao predsjednik u demokratskom procesu, a kako je IDS funkcionirao do tada, najbolje opisuje njegovo priznanje da je u jednom trenutku stranka imala tri predsjednika.

Emilio Uljancic prisjetio se da je Jakovcica na saboru stranke prezentirao kao "mladog kapitalca". "Oni put su bili mali - mali Kajin i mali Nino, koji je bio vrlo ambiciozan. Ponosim se svojim kapitalcima", kazao je Uljancic, priznavši da je jedan od Jakovcicevih aduta bio taj "ca je hodija u crikvu". (B. ŽIŽOVIC)

Jakovcic prije 20 godina - smijeh

Vodecim IDS-ovcima je u Belvedereu pušten i kratki snimak prvog sabora stranke. Na Jakovcicevu pojavu svi su se gromoglasno nasmijali, pa i sam Jakovcic. Naime, prije 20 godina njihov je "voljeni voda" imao bradu, drugaciju frizuru, a i u struku je bio znatno uži.


Podijeli: Facebook Twiter