Jakovcic: Promjene su krenule iz Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prestižni Muzej suvremene umjetnosti ugostio je, u nedjelju navecer, sve one koji su bili pozvani da u društvu pobjednicke Kukuriku koalicije SDP-a, IDS-a, HNS-a i HSU-a proslave promjenu vlasti u zemlji. Uz brojne osobe iz javnog života, kulture i medijske scene, buduci saborski zastupnici i dužnosnici nove Vlade Zorana Milanovica vidljivo zadovoljni komentirali su tijek izborne noci, gubitke i dobitke mandata i pomake koji su se zbivali dolaskom novih rezultata iz Državnog izbornog povjerenstva.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic vidno zadovoljan istice: «Želim još jednom zahvaliti gradanima Istre koji su još jednom pokazali da podržavaju našu politicku opciju. Mi na to imamo samo jedan odgovor - radit ceno ozbiljno i odgovorno - a IDS ce u tome snažno sudjelovati. Mi smo jamac da ce Istra biti u fokusu interesa buduce Vlade.» Jakovcic najavljuje da ce IDS imati ministra turizma, Veljka Ostojica, u novoj vladi.

«Vjerujem da ce se Hrvatska istrijanizirati na nacin na koji to želi uciniti Kukuriku koalicija», kaže saborska zastupnica SDP-a Tanja Vrbat, koja je upravo dobila novi mandat na Markovu trgu. «Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja vidno je zadovoljan izbornim rezultatima, posebice u osmoj izbornoj jedinici. «U našoj su koaliciji svi zanemarili pojedinacne interese i podrvgnuli se zajednickoj izbornoj pobjedi, koju smo sada i doživjeli,» napomenuo je Hrelja.

Kajin: Para buši tamo gdje burgija nece


Slavlje zbog ocekivana tri zastupnicka mjesta, ali i svojevrsna nelagoda zbog slabog odaziva biraca u Istri te neizvjesnost oko moguceg ulaska Plinija Cuccurina iz Ladonje u Sabor - glavne su teme o kojima se sinoc razglabalo u taboru IDS-a u Puli. U 21 sat novinarima se obratio novi-stari saborski zastupnik Damir Kajin te izgledni buduci zastupnici Giovanni Sponza i Valter Boljuncic.



Veteran u Saboru Damir Kajin nije štedio rijeci kritike na racun "bogate tajkunske bande".

- Ovo je povijesna pobjeda Kukuriku koalicije. Nisam iznenaden ovom pobjedom. Ocekivao sam izmedu 78 i 85 mjesta u Saboru. U ovom trenutku nema nikakvog razloga za trijumfalizam i euforiju unutar koalicije. Najteži posao naprosto tek slijedi. Naša koalicija je dobila mandat da mijenja Hrvatsku, a to od nas biraci traže i ocekuju. Ova zemlja je gospodarski, socijalno i moralno devastirana. Treba mijenjati odnose i ne treba širiti nikakve lažne iluzije. Ne može se dogoditi da ova tajkunska banda nakon svake krize izade sve mocnija, a sirotinja sve jadnija. Sirotinja je spremna ovoga puta odreci se i žrtvovati se, kao što smo to cinili uvijek dosad.

Ovoga puta ocekujemo da preraspodjela bude poštenija. Bit ce teško, no želim vjerovati da cemo za cetiri godine živjeti u boljoj, uredenijoj i perspektivnijoj državi. Nisam ocekivao takav debakl HDZ-a u Istri, ali vidimo da su se njihovi glasovi prelili prema Ladonji. Jer svi znamo da para buši tamo gdje burgija nece, zakljucio je Kajin.

Ili reorganizacija ili širenje Ladonje


Ukoliko predemo izborni prag odmah u ponedjeljak nastavljamo raditi i otvarati podružnice u cijeloj Hrvatskoj, a ako ne prijedemo prag stranka ce doživjeti ozbiljne pretumbacije, odnosno reorganizaciju, izjavio je Plinio Cuccurin u Balama, gdje su clanovi te stranke pratili izborne rezultate.



Na pitanje postoji li mogucnost gašenja te stranke u slucaju izbornog neuspjeha, Cuccurin je odgovorio da je Ladonja tek osnovana i da eventualno gašenje nije opcija. Bio je jako oprezan s izjavama, stalno ponavljajuci da treba pricekati službene rezultate. Iako su im i izlazna anketa i njihovi podaci s terena govorili da su osvojili jedan mandat, Cuccurin je ostao vrlo suzdržan, rekavši da nikada nije vjerovao anketama.

- Prema našim podacima, Ladonja je potvrdila svoju poziciju s lokalnih izbora. U Istri je samo Kukuriku koalicija ispred nas, cime smo potvrdili da smo druga politicka opcija po snazi, kazao je.

U HDZ-u žalovanje vec odradili


U izbornom stožeru HDZ-a u Pazinu se atmosfera mijenjala kako su se mijenjali rezultati, od prvih izlaznih anketa s 83 naprema 40 za Kukuriku koaliciju do prvih službenih rezultata sa stranice DIP-a po kojima bi HDZ dobio 46 saborskih mandata. Bilo je vidljivo da su i ovdje svjesni da stranka ide u opoziciju, ali i da su žalovanje vec odradili. Barem su pokušavali ostaviti dojam da im nisu sve lade potonule pa je bio dosta smijeha i optimizma.



Šef istarskog HDZ-a Roce, nakon prvih rezultata u 21 sat, rekao je da oni i jesu i nisu dobri za HDZ. Roce ocekuje da ce HDZ još rasti, a u 8. izbornoj jedinici smatra da bi mogao ici prema trecem zastupniku, koliko su ih imali do sada, dok bi Kukuriku koalicija imala jednog zastupnika manje nego 2007., kada ih je imala jedanaest, a Ladonja bi dobila jednog zastupnika. (D. GRAKALIC, C.B.GALIC S. BENIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter