Jakovcic predložio program "regija kulture"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko izaslanstvo promatraca sudjeluje u srijedu i cetvrtak u Bruxellesu na plenarnoj sjednici Odbora regija, savjetodavnog tijela Europske unije koje se sastoji od predstavnika europskih regionalnih i lokalnih vlasti. Hrvatska do ulaska u EU ima pravo na devet promatraca u tom tijelu.

Izaslanstvo predvodi predsjednik Udruge gradova u RH i gradonacelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, a njegov zamjenik je župan Dubrovacko-neretvanske županije Nikola Dobroslavic. Medu canovima izaslanstva je i župan Istarske županije Ivan Jakovcic.

Na pocetku plenarne sjednice nakon pozdravnog govora strane predsjednice Odbora regija Mercedes Bresso, clanovima Odbora regija obratio se na hrvatskom jeziku i predsjednik delegacije Vojko Obersnel.

"Svi dijelimo istu želju da nas naše nacionalne vlade priznaju kao partnere, bez kojih je teško ostvariti dugorocne ciljeve i razvoj", rekao je u svom govoru Obersnel.

Osim sudjelovanja na Plenarnoj sjednici, hrvatski predstavnici u delegaciji sudjelovali su na sastancima svojih politickih grupa koje djeluju u okviru Odbora regija - Stranci europskih socijalista, Europskoj puckoj stranci te Stranci europskih liberala i demokrata.

Istarski župan Ivan Jakovcic izjavio je novinarima da je u raspravi na plenarnoj sjednici predložio da EU uz program "prijestolnica kulture" uvede i program "regija kulture". "Bila je to dosta polemicna rasprava i vjerujem da cemo uspjeti u tome. Takoder sam se zauzeo za više novaca za program prijestolnica kulture te najavio da ce se i Hrvatska ukljuciti u taj program jer imamo sjajnu kulturnu baštinu i sjajnu živu kulturu", rekao je Jakovcic.

U procesu odlucivanja u Europskoj uniji, postoji obveza konzultacije s Odborom regija u pitanjima kao što su regionalna politika, zaštita okoliša, izobrazba i promet - sva pitanja koja se ticu lokalne i regionalne vlasti. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter