Jakovcic: Predajem kup dokumenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na blic konferenciji za novinare koju je održao u poreckoj gradskoj vijecnici istarski župan Ivan Jakovcic rekao je novinarima da je pripremio svu dostupnu dokumentaciju o kreditu koji je Istarska županija imala kod Hypo banke, potom o slucaju Barbarige i Dragonere iz županijske i arhive Grada Vodnjana, te da ce taj impozantni kup dokumenata predati poslije podne istražitelju koruškog parlamenta Rolfu Holubu i zastupniku Peteru Pielzu.

"Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati s njima u novigradskoj marini, premda smo u nju ušli tek nakon intervencije, jer su nas zaustavili na ulazu, a razgovor cemo nastaviti poslije podne. Pokušat cu dogovoriti da službeni put u Salzburg i Bec sljedeceg tjedna iskoristim za ponovni razgovor s istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta, bude li potrebno, a o svemu cete biti obaviješteni", rekao je Jakovcic.

Napomenuo je da je tražio uvid u službeni protokol Koruške, zato što ga je jedan hrvatski tjednik lažno optužio za konspirativne sastanke s tadašnjim koruškim predsjednikom Joergom Haiderom, koji je u središtu afere "Hypo banka". Na pitanje novinara hoce li tužiti taj tjednik, Jakovcic je odgovorio da još ne zna, buduci da s tjednikom "dijeli" odvjetnika Cedu Prodanovica.

"Važno mi je, na temelju službenog protokola, dokazati tko u Hrvatskoj laže vec deset godina, a tko govori istinu. Nevjerojatno je, ali istinito da je Bruno Poropat, samozvani predsjednik inicijative za referendum, kao clan komisije omogucio prenamjenu zemljišta u Barbarigi i Dragoneri, a aktivno je u tome sudjelovao tadašnji ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno planiranje Bruno Nefat. Oni me vec deset godina pokušavaju optužiti za nešto za što nisam nimalo kriv.

Naravno da cu doprinijeti da se rasplete klupko afere Hypo banke, jer želim da se sve rašcisti. Ne bježim od odgovornosti onih koji su bili u redovima IDS-a, ali ako nisam sudjelovao, niti imao gotovo nikakve informacije o onome što su radili, ne mogu za to biti odgovoran", rekao je župan.

Ustvrdio je da hrvatski mediji slucaj Hypo banke svode i usmjeravaju samo na Istru, a pranje novca ostaje u drugom planu.

Na novinarsko pitanje koliko se puta zapravo susreo s Haiderom, Jakovcic je odgovorio da su se susreli dva puta i to oba puta u Vili Manin, na konferencijama o osnivanju euroregije, koje je organizirao Ricardo Illy. Novinare je zanimalo je li u prvom razgovoru s Holubom rasvijetlio ulogu Ivica Pašalica u slucaju Hypa, na što je župan odgovorio da to ime nije spomenuto, ali do on o tome i tako ništa ne zna.

A na pitanje je li istražitelju Holubu otegotna okolnost u razgovorima cinjenica da je clan koruške zelene stranke, Jakovcic je odgovorio "Apsolutno ne. Da nisam clan IDS-a, bio bih clan Zelenih".

Novinare je zanimao i županov komentar na izjavu Steve Žufica da nema veze s prodajom zemljišta u Barbarigi i Dragoneri.

"Gospodin Žufic i ja zajedno smo bili u stranci, a i sugradani smo, i ja sam s njim razgovarao i sugerirao mu da prihvati razgovor s istražiteljima budu li ga zvali, a on je rekao da je spreman razgovarati kako bi to rašcistio".

Jakovcic je najavio da ce svoja saznanja i rekonstrukciju dijela slucaja "Hypo" koji se odnosi na Istru predati Državnom odvjetništvu i tražiti da ih oni proslijede austrijskom.


Podijeli: Facebook Twiter