Jakovcic pozvao na smjenu generacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- IDS je u 22 godine izgradio snažan, neponovljiv i najjaci do sada regionalni, politicki, ekonomski i kulturni identitet Istre, cega prije dva desetljeca nije bilo. Poznata je i priznata europska regija.

Drugim uspjehom stranke smatram to što smo odigrali važnu ulogu u približavanju Europskoj uniji i sada cemo napokon uci, istaknuo je u utorak predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic u poreckom hotelu Molindrio na proslavi 22. obljetnice osnutka stranke.

Okupilo se 400-tinjak uzvanika, medu kojima su bili i ministar turizma Veljko Ostojic, pomocnik ministra Darko Lorencin, saborski zastupnici Damir Kajin i Valter Boljuncic, istarski (grado)nacelnici iz redova IDS-a, ali i drugih stranaka, kao i predstavnici Istarske županije, prijatelji i simpatizeri te stranke osnovane 14. veljace - na Valentinovo.

Ocekivanja od premijera


Govoreci o EU-u, Jakovcic je najavio da ce u srijedu biti u Bruxellesu, gdje ce predstavljati Istru na sjednici odbora regija. Zbog toga je ranije otišao s fešte, ali tek nakon zajednickog rezanja slavljenicke torte, u cemu su mu asistirali Damir Kajin i ostali clanovi predsjedništva IDS-a.

- Previše je godina prošlo, a Hrvatska još nije clanica EU-a, dometnuo je i pritom porucio Vladi i premijeru Zoranu Milanovicu: "Zorane, od tebe ne ocekujemo puno, nego sve!".

- Svih ovih godina IDS je u svakom trenutku bio s gradanima, dijelio s njima i dobro i loše, ali je s gradanima i ispravljao greške. Kriza je danas sveopca, no Istra se ne zaustavlja. Na pocetku, kada je stranka osnovana, govorili su nam da kao mala regionalna stranka ne možemo opstati, ali idemo dalje.

Dosad smo se brinuli i brinut cemo se i ubuduce o Istri. IDS je u ovih 20 godina promovirao Istru tako da ona danas prakticki prednjaci gotovo u svemu. Vjerujem da ce tako ostati i ubuduce. Pred Istrom stoje veliki projekti koji ce se realizirati uz podršku nove Vlade zbog gradana, ali i interesa gospodarstva, porucio je predsjednik stranke i zahvalio svim osnivacima IDS-a koji su pocetkom devedesetih preuzeli vodenje te onima koji su potaknuli formiranje podružnica diljem Istre.

Istaknuo je i odlicnu suradnju s talijanskom manjinskom zajednicom i Talijanskom unijom.

Pripreme za lokalne izbore


Na upit kakva je buducnost IDS-a odgovorio je da je ona prije svega u cinjenici da Hrvatska postaje clanica EU-a i da se Istra mora afirmirati kao regija. Afirmirat ce se i politika IDS-a, što postaje nova dimenzija na politickom putu stranke u sklopu velike liberalne europske politike.

- Europska buducnost najveca je šansa Istre, kazao je Jakovcic i podsjetio na regionalnu autonomiju koju ta stranka odavno traži. To znaci, istaknuo je, više novca i ovlasti za našu, ali i druge županije budu li to željele.

Jakovcic je u Porecu pozvao na smjenu generacija. "IDS vec pocinje s pripremama za lokalne izbore koji ce se održati za više od godinu dana. Ako se želimo dobro i kvalitetno pripremiti, vrijeme je da to sada pocnemo, posebno u sredinama gdje nismo prošli dobro na izborima. Vrijeme je i za nove ljude, tj. da neki od nas polako pocnu razmišljati da bi mjesta trebali ustupiti drugima, mladima", rekao je.

Da bi fešta bila prava, formalni dio, onaj s govorom predsjednika, trajao je vrlo kratko, a onda je ubrzo pocelo druženje uz bogati švedski stol. Program je vodio nezaobilazni Dražen Turina Šajeta, a poslije se zabava nastavila uz pulski Night Express band.


Podijeli: Facebook Twiter