Jakovčić: Povećati povjerenje potrošača u ekološke proizvode

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić sudjelovao je u raspravi o ekološkoj proizvodnji te je, kao izvjestitelj Kluba zastupnika europskih liberala i demokrata (ALDE) za Uredbu o ekološkoj proizvodnji i označavanju proizvoda, najavio da će pravila i mjerila koja su u pripremi jamčiti da isti ekološki proizvod na cijelom tržištu Unije nosi istu oznaku.

"Tržište ekoloških proizvoda je brzorastuće tržište. U reguliranju tog tržišta trebamo voditi računa o problemima s kojima se suočavaju ekološki proizvođači. No, iznimno je važno da u ovom, za tržište ekoloških proizvoda presudnom trenutku, imamo na umu povjerenje potrošača.

Ekološke proizvode potrošači sve više traže, a njihovo povjerenje u te proizvode sve je veće. Potrošači su spremni platiti višu cijenu dobiju li jamstva da se doista radi o hrani proizvedenoj na ekološki način," naglasio je Jakovčić i dodao: "Regulacija koju sada pripremamo u Europskom parlamentu iznimno je važna. Imamo priliku postaviti takva mjerila i pravila za proizvođače koja će potrošačima pružiti sigurnost i jamstva da će na cijelom tržištu EU-a isti proizvodi biti označeni na jednak, standardiziran način. Zahvaljujući regulaciji koju pripremamo u EP-u isti će proizvodi imati istu oznaku u svim članicama Unije što će dodatno povećati povjerenje potrošača u ekološke proizvode." (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter