Jakovčić potvrdio da se povlači iz politike

Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Vladajuća stranka u Istri ponudit će suradnju svojim koalicijskim partnerima u Vladi i Saboru, SDP-u i HNS-u, na predstojećim lokalnim izborima, a unutar stranke otvorit će svojevrsnu kampanju za one koji žele postati nasljednici Ivana Jakovčića na mjestu istarskog župana. Zaključci su to danas održanog sastanka predsjedništva IDS-a koje je novinarima prezentirao Jakovčić.

Predsjednik stranke dodao je da će SDP-u i HNS-u, odnosno predsjednicima tih stranaka kojima će uputiti pismo, ponuditi koaliciju u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te u gradovima Puli i Rijeci. Naglasio je, međutim, da IDS neće odustati od gradonačelničke pozicije u Puli, kao ni od referenduma o Plominu 3.

- Ni od čega nećemo odustati. IDS će imati svog gradonačelnika u Puli i župana u Istri. Evidentno je da imamo većinu, kazao je.

Naglasio je da se nema namjeru više kandidirati za župana i još jednom potvrdio da se povlači iz politike. Rekao je da nikoga neće preferirati, odnosno predlagati u unutarstranačkoj utrci za kandidata na čelnu poziciju u Županiji, iako se nagađa da je njegov favorit donedavno bio sadašnji pulski gradonačelnik Boris Miletić, a sada se sve više spominje prvi čovjek Rovinja Giovanni Sponza.

O načinu izbora unutarstranačkih kandidata za župana, ali i za gradonačelničke pozicije ako bude više pretendenata, rekao je da će se odlučivati nakon što dobiju iz SDP-a i HNS-a odgovor žele li ili ne s njima u koaliciju na lokalnim izborima.

- U stranci ćemo otvoriti demokratski prostor za sve naše kandidate. IDS je uvijek bio stup demokracije, kazao je Jakovčić.

Na novinarsko pitanje o tenzijama između njega i Damira Kajina odgovorio je da on nikada nije bio u svađi. U medijima je to, doduše, izgledalo drugačije. Naime, Kajin ga je u zadnje vrijeme oslovljavao s "Voljeni vođa", govorio o njegovom autokratskom vladanju te najavio svoju kandidaturu za župana bez obzira na stranačke odluke. Ni Jakovčić mu pritom nije ostao dužan, rekavši da više ne računa ozbiljno na njegove izjave i političke poteze. Požalio se i da ga Kajin zajedno s Brunom Langerom ucjenjuje da se testira na opijate. Danas međutim tih tenzija, barem pred novinarima, nije bilo. Kajin se, doduše, pojavio svega nekoliko minuta prije početka sjednice, ali ga je u stranci Jakovčić srdačno dočekao pruživši mu ruku. Prethodno je Kajin stupio u ured u kojem su bili Jakovčić i Boris Miletić, ali se, ugledavši ih, brzo okrenuo i izašao.

Jakovčić je uvjeravao novinare da je sjednica bila mirna i konstruktivna. Na njoj se, kako je on to prezentirao, uglavnom razgovaralo o koalicijskim odnosima sa SDP-om i HNS-om. Rekao je da sadašnja Vlada nema alternative i da zbog toga IDS ni ne pomišlja na izlazak iz Kukuriku koalicije.

- Uz sve probleme, nadamo se nastavku suradnje vjerujući da ljudi žele od nas vidjeti zajedništvo. Smatramo da je Plan 21 još uvijek živi dokument. Po zadnjim je informacijama BDP pao za 2,1 posto. Time se trebamo baviti. Zato je jedino rješenje nastavak koalicije. Pričekat ćemo rujan za odgovor koalicijskih partnera. Nadam se da će naša pružena ruka biti na koncu prihvaćena, kazao je Jakovčić. (B. ŽIŽOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter