Jakovčić: Potez SDP-a presedan u političkoj povijesti


- Kolega Zoran Milanović sada je definitivno pokazao svoje pravo lice, jer Damir Kajin, još uvijek potpredsjednik IDS-a, postaje Milanovićev kandidat za župana Istre. Mislim da se u hrvatskoj političkoj povijesti još nikada nije dogodilo da je predsjednik jedne stranke, u ovom slučaju Milanović, godinu dana radio na tome da ukrade čovjeka koji je još uvijek potpredsjednik druge stranke. Sve to dovoljno govori o moralu tih osoba, rekao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić prilikom današnjeg obilaska Istarskog vodovoda i postrojenja Butonige.

Predsjednik IDS-a ustvrdio je da u stranci ne razmišljaju o izlasku iz koalicije na državnom nivou. Na pitanje jesu li poljuljani odnosi u Kukuriku koaliciji i postoji li strah od njena raspada Jakovčić je odgovorio da u IDS-u nema nikakvog straha, već podržavaju rad ministra turizma Veljka Ostojića koji je najbolje ocijenjen ministar u Vladi.

- Mi smo odgovorna stranka, znamo koja je naša obveza i ispunit ćemo je do kraja, no ja se više neću pojavljivati na sastancima koalicijskih partnera jer se do lokalnih, regionalnih i europskih izbora ne želim sastajati s takvim osobama.

U ime IDS-a to će činiti netko drugi, a mi ćemo na Predsjedništvu u ponedjeljak odlučiti tko će zastupati IDS na sastancima Kukuriku koalicije, rekao je Jakovčić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Damir Kajin još uvijek član IDS- a, Jakovčić je rekao da je Kajin član buzetske podružnice. - Niti sam ga učlanio, niti ću ga iščlaniti iz IDS-a, faktički se on sam odlučio na to. Pretpostavljam da će buzetska podružnica o tome raspravljati, no jasno je da je Valter Flego IDS-ov kandidat za župana, drugih kandidata iz redova IDS jednostavno ne može biti.

Flego je omiljeni gradonačelnik Buzeta, IDS-ov kandidat za župana i uvjeren sam da će pobijediti jer je dokazano sposoban gradonačelnik i bit će sigurno odlučan župan, ocijenio je Jakovčić.

Na pitanje kako komentira Kajinovu izjavu da je stranačka iskaznica IDS-a jamstvo za dobivanje posla odgovorio je da je stranačka iskaznica Kajinu bila sigurnost da dobije privilegiranu saborsku mirovnu, ali je on tada izgubio povjerenje građana Istre.

- Mada je Kajin rekao da on nije štupido i da će zato uzeti saborsku mirovinu, zaboravio je samo jedan detalj, a taj je da Istrijani nisu štupidi i da nakon toga on nema nikakav kredibilitet u IDS-u.

On je potpuno svjestan toga da nema ozbiljan kredibilitet u Istri i zato si je potražio Milanovića i Adu Damjanac kao spas za predstojeće izbore, ali Milanović neće biti spas za Kajina, ustvrdio je Jakovčić.

Izostanak HNS-a s jučerašnjeg zajedničkog predstavljanja Kajina kao kandidata za istarskog župana Jakovčić je protumačio riječima da je to vjerojatno stoga jer je i HNS svjestan da Kajin nije sposoban biti istarskim županom.

- Koliko je meni poznato, i Hrvatska stranka umirovljenika je donijela odluku da neće podržati Kajina za župana, iako se Radovan Cvek (HSU) pojavio na konferenciji za novinare, no to je odraz nekih prijašnjih odnosa u stranci jer je Cvek bivši član IDS-a, izjavio je Jakovčić.

Jakovčić je odbio komentirati Kajinove izjave da "Istra neće biti Kalabrija ili Sicilija i njome se neće upravljati kao što to radi mafija". Rekao je da takvim izjavama pokazuje svoj moral i ponašanje u politici.

- Kajin je imao odličnih nastupa za saborskom govornicom, no definitivno su njegove izjave potrošena politika i on je toga svjestan. Nema niti jednog argumenta protiv Flega i zato blati mene želeći na taj način skrenuti pažnju javnosti sa svoje kandidature, ustvrdio je Jakovčić. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na europske izbore kao nezavisni?

Novinarima je govorio i o svojoj kandidaturi za europske izbore te je izjavio da će na izbore za Europski parlament ići ili u stranačkoj koaliciji ili kao nezavisni kandidat jer želi ponuditi široku platformu i jer ga već sada podržava nekoliko jakih nezavisnih lista u Hrvatskoj.

- IDS je najjača hrvatska regionalna stranka, međutim s druge strane, iako je naša politika široka, objektivno smo imenom limitirani na područje Istre, a želimo prići i biračima u drugim dijelovima Hrvatske. Za europske izbore Hrvatska je jedna izborna jedinica i u tom kontekstu zamolio sam Predsjedništvo stranke da mi omogući široki nastup u cijeloj zemlji.

Moguće, no još nije to odlučeno do kraja, i kao nezavisnom kandidatu jer se onda mogu obratiti kompletnom biračkom tijelu Hrvatske, zaključio je Jakovčić.


Podijeli: Facebook Twiter