Jakovčić posluje s porečkom Plavom lagunom

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Predsjednik IDS-a i donedavni istarski župan Ivan Jakovčić odbacio je mogućnost da javno objasni najnovije poslovne aktivnosti svoje tvrtke Juniperus koja je započela suradnju s porečkom hotelskom kućom Plava laguna u vlasništvu obitelji Lukšić.

"Ne namjeravam govoriti za medije o mojim poslovnim angažmanima", jasno nam je rekao Jakovčić. On je već tjednima nedostupan za komentar brojnih političkih i drugih tema koji se s njime povezuju u medijima.

"Dosta mi je medijske buke", poručuje Jakovčić, uz napomenu da će o političkim temama progovoriti kad dođe vrijeme. O poslovima, kako onima vezanim uz Plavu lagunu gdje njegova tvrtka (kojom upravlja prokurist Alen Kalčić) ima ugovor navodno vrijedan pet tisuća eura mjesečno, do turističke sezone u selu Sveti Juraj, u kome se nalaze Jakovčićeve kuće za iznajmljivanje gostima, šef IDS-a i jedan od najutjecajnijih političara u Kukuriku koaliciji nema namjeru govoriti.

Jakovčić, koji je dio ljeta i godišnjeg odmora proveo u Austriji, gdje je imao kuću, nije do sada javno komentirao ni teme o stvaranju koalicije "Krasna zemlja Hrvatska", koju je navodno potakao, niti o odnosima u koaliciji i stvaranju "Trećeg puta" što ga navodno trasira s dr. Vesnom Pusić, šeficom HNS-a, i dr. Nikicom Gabrićem, utemeljiteljem Nacionalnog foruma.

Ipak, informacija o poslovnoj suradnji Juniperusa i Plave lagune, prema kojoj je on savjetnik moćne turističke tvrtke u vlasništvu najbogatije hrvatske (zapravo, čileanske) obitelji, iziskuje dodatnu analizu.

U političkoj oporbi u Istri, kao i krugovima Kukuriku koalicije kojima šef IDS-a nije po volji, taj je Jakovčićev posao već ocijenjen kao sukob interesa. S druge strane, čuju se tvrdnje kako je Jakovčić bezbrižan u poslovnom smislu, jer više ne obnaša niti jednu dužnost u tijelima javne vlasti. Član je, doduše, županijske skupštine (ima i zamrznut saborski mandat kojeg konzumira rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza), ali nije u poziciji da odlučuje o raspodjeli javnog novca, prostornim planovima, turističkoj politici i drugim temama koje bi mogle biti od zanimanja za Plavu lagunu.

Politički analitičari ne smatraju da se najnovijim poslovnim aktivnostima Jakovčić našao u sukobu interesa. "Formalno govoreći, u sukobu interesa ne može biti netko tko nema javnu funkciju. To što je županijski vijećnik nevažno je, jer je to kolektivno tijelo, koje ne odlučuje u tim pitanjima," tvrdi dr. Žarko Puhovski. (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA

 


Podijeli: Facebook Twiter