Jakovcic: Pokušaj revidiranja Osimskih sporazuma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic je na izvanrednoj konferenciji za novinare u nedjelju u Umagu, osvrnuvši se na aktualna zbivanja vezana uz novonastalo stanje s poreckom i pulskom biskupijom, istaknuo da je to pokušaj odredenih  talijanskih krugova da ostvare reviziju Osimskih i drugih sporazuma.

- Apsolutno sam uvjeren da odredeni politicki i crkveni krugovi u Italiji, koristeci upravo ugled Svetog Oca, pokušavaju doci do onoga do cega su uvijek htjeli doci - revizije Osimskih i drugih sporazuma koje su svojevremeno potpisale talijanska republika i SFRJ, rekao je Jakovcic konsterniran zbog nastale situacije.

Medunarodno-pravni nonsens

-To je suština ove za mene nedopustive inicijative koja dovodi u pitanje sve medunarodne sporazume, koje su potpisali talijanska republika i SFRJ, a naravno, to znaci Republika Hrvatska i Republika Slovenija, buduci da su one nasljednice svih medunarodnih sporazuma koji su svojedobno potpisani.

Tu imamo slucaj da treca država, koja nema veze sa sporazumima, dovodi u pitanje te sporazume i pokušava ih revidirati, što je naravno politicki i prije svega medunarodno-pravni nonsens, rekao je župan, govoreci o obeštecenjima koja traži Vatikan.

Benediktinci iz Praglie obešteceni

Medunarodnim sporazumima i zakonima obešteceni su svi optanti, ponovio je Jakovcic, pa time i benediktinci iz Praglie. Potpuno je jasno, smatra, da oni ne polažu nikakva prava na povrat ili ponovno obeštecivanje od Republike Hrvatske ili bilo koga u RH.

- To prije svega nije crkveno pitanje i zato je upravo nevjerojatno kako netko pokušava koristiti ugled pape i ruši ugled pape u našoj zemlji zbog da bi došao do svojih pojedinacnih ciljeva, istaknuo je Jakovcic. Zabrinjava ga i cinjenica da Sveta Stolica u slucaju Dajle donosi jednostrane akte, cime se krši sporazum izmedu dvije zemlje.

- Ovdje se opet radi o kršenju sporazuma Hrvatske i Vatikana i to je nešto što iznimno zabrinjava gradane Istre, a uvjeren sam i gradane Hrvatske. Zato pozivam sve nadležne institucije u Hrvatskoj, prije svega Vladu, nadležno ministarstvo i druga tijela da u cijelosti i odmah odbace taj zahtjev kao potpuno neosnovan.

U suprotnom, prihvacanjem ovog zahtjeva, nece bankrotirati samo porecko-pulska biskupija, vec dovodimo u bankrot cijelu državu. Naime, možemo realno ocekivati da ce naknadno doci deseci tisuca novih zahtjeva, koji ce dovoditi u pitanje kompletnu imovinu, ne samo Zone B, koja je naravno najosjetljivija, vec se s pravom može ocekivati da ce se dovoditi u pitanje vlasništva i nekretnine te tražiti dodatna obeštecenja na podrucju cijele Istre, Rijeke, te moguce i dijela Dalmacije, naglasio je Jakovcic te rekao da ce uputiti pismo premijerki Jadranki Kosor.

Odbiti zahtjeve Svete Stolice

Smatra da su postojeci ugovori odlicno riješili odnose Hrvatske, Italije i Vatikana. "Vec sam ranijih godina upozoravao na specificnost situacije u Zoni B i cijeloj Istri i sada imamo eklatantan primjer toga da netko želi iskoristiti novonastale povijesne okolnosti i suspendirati sve ono što je medunarodno-pravno odredeno vec desetljecima.

Prema tome, želi li Vlada RH uciniti da su nam odnosi s Vatikanom i Republikom Italijom od strateške vrijednosti, nikako se ne mogu pojedinacno rješavati partikularni zahtjevi, vec treba razgovarati o odrednicama medunarodnog sporazuma i eventualno tražiti nova rješenja, a svakako odbaciti ovakav zahtjev.

Smatram da su postojeci ugovori odlicno riješili odnose Hrvatske i Italije, te Hrvatske i Vatikana, stoga nije potrebno ponovno sjesti za stol. Ako država to želi, ona na to ima pravo i neka u tom slucaju najprije odbije ovakve zahtjeve, a kasnije razgovara o eventualnim mogucim promjenama", zakljucio je Jakovcic. (T. TOROMANOVIC)


Kajin: Dajla treba ostati u hrvatskom vlasnišvu

- Ako je benediktince obeštetila talijanska država s 1,7 milijardi tadašnjih lira, hrvatska država je nekretnine nekadašnjeg samostana u Dajli poreckoj i pulskoj biskupiji mogla pokloniti, darovati, ustupiti za 1 kunu, ali joj ih nije smjela kroz denacionalizaciju "vratiti". Taj spor apsolutno treba riješiti i te nekretnine trebaju ostati u posjedu nekoga s prostora Republike Hrvatske, rekao je Damir Kajin.

Nije propustio spomenuti da se papa nakratko odrekao porecko-pulskog biskupa i da su se domaci svecenici zbog svega što se dogodilo obratili Državnom odvjetništvu, cinicno primijetivši da im je "na trenutak od Krista bio draži Marxov materijalizam".

Podržao je i namjeru premijerke Kosor da se u ponedjeljak susretne s biskupom Ivanom Milovanom, ali i dodao da je "interesantno kako nije bila spremna na isti nacin primiti radnice i radnike Dalmacija vina, Kamenskog ili nekog bankrotiranog hotela ili brodogradilišta ".

Kajin je istaknuo da su u IDS-u smatrali da župan Ivan Jakovcic treba potpisati ugovore s hrvatskom Vladom za Brijuni rivijeru i izgradnju pulske opce bolnice.

"Tocno je i to što neki kažu da se radi o Vladinim spinovima, ali od tih spinova ne može profitirati HDZ, vec, ako se ti projekti realiziraju, samo gradani Istre i Hrvatske", kazao je, napominjuci da ce buduce hotele otvarati novi premijer te da su spomenuti akti, na koje je dobiveno pozitivno mišljenje Državnog odvjetništva, potpisani sada da njihovo ostvarenje ne bi usporilo sve što slijedi nakon izbora, od konstituiranja Sabora nadalje.

- Biti danas protiv bilo kojeg razvojnog projekta znaci biti protiv Istre i Hrvatske jer je je osnovni prioritet borba za svako radno mjesto, rekao je Kajin u nedjelju na Rušnjaku. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter