Jakovčić: Pokrenuti osnivanje europske agencije za turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnivanjem agencije za turizam na razini EU-a učinkovitije bismo koristiti velike turističke potencijale europskih destinacija, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u povodu proglašenja 2018. godinom turizma između EU-a i Kine.

- Čudi me logika prozivanja Kine zbog tamošnjeg režima, jer je veliki dio nas zastupnika u Europskom parlamentu živio u komunističkim državama i voljeli smo putovati. Puno sam godina bio na čelu Istre, najturističkije hrvatske regije, i znam važnost turizma za gospodarstvo i naše građane, kaže Jakovčić.

Poticanje dolazaka turista iz Kine sjajna je inicijativa koja je povezana i s obilježavanjem 2018. kao europske godine kulturne baštine, dodaje zastupnik IDS-a.

- Termini u kojima nam dolaze turisti iz Kine odlično se poklapaju s razdobljima u kojima, osobito na Mediteranu, imamo nešto manje turista. Kinezi, naime, svoje godišnje odmore koriste u našoj posezoni i predsezoni. Program poticanja dolazaka gostiju iz Kine potvrđuje ono za što se ustrajno zalažem, a to je potreba za osnivanje agencije za turizam na razini EU-a. Moramo institucionalizirati sektor koji donosi deset posto BDP-a Europske unije, zaključuje Jakovčić. (GI) 


Podijeli: Facebook Twiter