Jakovčić: Pojačat ću promociju Istre u EU parlamentu

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Eurozastupnik Ivan Jakovčić, počasni predsjednik IDS-a i bivši istarski župan, ovih je dana navršio prvu godinu mandata u Europskom parlamentu. O prvoj godini rada u Bruxellesu i Strasbourgu, stalnim putovanjima i ambicijama za naredne četiri godine, koliko mu još ostaje do narednih izbora, otvoreno smo razgovarali za Glas Istre.

- Kako ocjenjujete prvu godinu mandata u Europskom parlamentu?

- Bila mi je vrlo intenzivna i naporna godina. Intenzivna jer sam puno toga pokrenuo, a naporna jer sam stalno na putovanjima u avionu, vlaku ili autu. Sve u svemu mislim da je ova prva godina bila bitna jer sam se, zajedno s timom suradnika, uspio dobro pozicionirati u Europskom parlamentu i naš je rad postao zapažen.

- Što ocjenjujete najvažnijim od učinjenog u prvoj godini mandata?

- Više je stvari bitno. Želim najprije izdvojiti činjenicu da sam postao glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za Jadransko-jonsku strategiju. To je izvanredno bitno jer će moj izvještaj sadržavati sve najvažnije stvari za jadranski prostor što je iznimno važno za budućnost naših prostora. Mnogo sam vremena posvetio tome. Druga važna tema je teran. Imao sam mnogo razgovora i vjerujem da sam uspio uvjeriti ključne ljude da teran pripada cijeloj Istri - i hrvatskoj i slovenskoj i talijanskoj.

Od mojih inicijativa, veliki medijski prostor nedavno je dobila Rezolucija o Srebrenici. Napravio sam i niz novih inicijativa i prijedloga za bolji rad na području turizma, poljoprivrede, energetike, ekologije, ali tek treba vidjeti uspjeh tih inicijativa.

- Što ste htjeli napraviti, a niste uspjeli u dosadašnjem mandatu eurozastupnika?

- Polako, ipak je tek prva godina iza nas. Neučinjeno ćemo moći ocijeniti nakon mandata.

- Koliko se teško prilagoditi životu između doma u Sv. Jurju, ureda u Puli, posla u Bruxellesu i Strasbourgu?

- Sve je vrlo naporno. Previše je putovanja. Kako želim svaki vikend biti u Istri, koja mi jako fali, imam osjećaj kao da sam stalno na putu. Sve sam napravio da nam u Istri svima bude kvalitetniji život, a sada živim uglavnom u Bruxellesu, predaleko od Istre. Moram reći da mi Bruxelles kao grad za življenje jednostavno "nije legao".

- Obraćaju li vam se građani ili udruge, traže li "europsku" pomoć?

- Imam stalne kontakte s mnogim osobama, nevladinim udrugama i tvrtkama. Uglavnom putem e-mailova ili putem pulskoga ureda koji je na raspolaganju svima koji me trebaju.(D.GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter