Jakovčić: Plomin povezati s LNG-om na Krku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne, nismo zakasnili s tužbom upravnom sudu", poručuje Ivan Jakovčić, istarski župan i predsjednik IDS-a, odgovarajući na poruke ministrice Anke Mrak-Taritaš, koja smatra kako županije uopće nije nadležna u pitanjima lokacijske dozvole za novi blok termoelektrane "Plomin".

"Radi se o namjernom izbjegavanju odgovornosti. Istina je kako je rješenje o lokacijskoj dozvoli ministarstvo graditeljstva poslalo samo općini Kršan i to sa željom da izbjegne istarsku županiju. Nevjerojatno je da ministarstvo nije obavijestilo ni Grad Labin, ni Općinu Svetu Nedelju, koji su također zainteresirani jer su na tom području," objašnjava Jakovčić i dodaje: "Sve govori u prilog činjenici da se to učinilo namjerno te ja kao istarski župan nisam mogao ne reagirati. Reagirali smo na vrijeme i poslali jasnu poruku da je nedopustivo na takav način igrati se s Istrom."

Na pitanje koliko bi proces na upravnom sudu mogao potrajati, Ivan Jakovčić komentira: "To se može rastezati koliko njima treba. Namjerno nam nisu poslali rješenje o lokacijskoj dozvoli, kako bi pokazali da to Istre drže kao do lanjskog snijega".

Usporedno s novom, drugom tužbom protiv države u vezi TE Plomin C, župan je pokrenuo inicijativu da se taj energetski projekt poveže s LNG-om na Krku i plinskim poljima u Jadranu. "Građani na Labinštini prihvaćaju novu termoelektranu na plin. Stoga predlažem da se ona poveže s LNG-om u Omišljom, u koji će uložiti Katar i gdje bi trebao stizati katarski plin. Ako u relativnoj blizini Omišlja imamo termoelektranu na plin - a to je Plomin - onda smo u win-win situaciji," smatra Jakovčić. "Treba iskoristiti i jadranski plin, " dodaje župan.

On ne shvaća inicijativu prema kojoj je jednostavnije dopremati ugljen iz Južne Amerike ili Azije, a plin imamo u svom dvorištu. "Spreman sam na ozbiljan razgovor o projektima, a ne na besmislena prepucavanja. Zato sam i iznio ovu inicijativu", poručio je Jakovčić. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter