Jakovčić okuplja "pokret nesvrstanih"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivan Jakovčić, predsjednik IDS i istarski župan na kraju mandata, izašao je prošlih dana u javnost s posve novom, intrigantnom političkom inicijativom.

U nekoliko je javnih istupa i intervjua Jakovčić naglasio kako ne želi stvarati "Treći blok" o kojem se naveliko nagađalo uoči i nakon europskih izbora u travnju - u društvu Nacionalnog foruma dr. Nikice Gabrića i nezavisnog ekonomista dr. Ljube Jurčića - nego mu je namjera objediniti snažnije i poznatije regionalne stranke, kako bi samim tim političkim savezom inzistirao na decentralizaciji Hrvatske.

Jakovčić je opovrgnuo i napuštanje Kukuriku koalicije, iako novi savez kojeg planira formirati svakako znači pritisak na ostvarivanje koalicijskog Plana 21 u djelu koji se odnosi na decentralizaciju zemlje.

Kao najvažniji zadatak koji se pred njim nalazi, Jakovčić je naveo, uz "jačanje IDS-a", i slijedeće: "Ponuditi ću savez ostalim regionalnim strankama u Hrvatskoj - prvenstveno mislim na PGS, Međimursku demokratsku stranku, Zagorsku demokratsku stranku i Dubrovački demokratski sabor. Namjeravam okupiti regionalne stranke Hrvatske i krenuti u bitku za decentralizaciju zemlje. Moguće je da ćemo biti zajedno i na europskim izborima u svibnju 2014. godine."

Dakle, Jakovčić ne stvara "Treći put" o kojem se do sada govorilo, nego "pokret nesvrstanih regionalaca", kojim želi balansirati između dva velika stranačka bloka, SDP-ova i HDZ-ova, te tražiti obećana prava za lokalne i regionalne samouprave. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter