Jakovčić: Odluka povjerenstva je politička

moj slučaj pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa inspiriran je politikom, Jakovčić (M. MIJOŠEK)
moj slučaj pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa inspiriran je politikom, Jakovčić (M. MIJOŠEK)

"Ne mogu se odati dojmu kako je moj slučaj pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa inspiriran politikom", komentirao je Ivan Jakovčić, bivši istarski župan i počasni predsjednik IDS-a, odluku da ga se kazni s 15 tisuća kuna zbog toga što u imovinskoj kartici iz 2012. godine nije prijavio dvije nekretnine što ih posjeduje. Jakovčić cijelu priču stavlja i u predizborni kontekst, zbog najava da će se naći na listi Kukuriku koalicije za europske izbore 25. svibnja.

- Ovaj je predmet star gotovo dvije godine, da bi na povjerenstvo bio iznesen upravo uoči europskih izbora, i to zajedno sa slučajem Šegon koji je zaokupio javnost i koji je u velikoj mjeri nesumnjiv sukob interesa. Radi se o ponovnom iživljavanju povjerenstva na meni, jer je očito da se radi o politici i ni o čemu drugom - tvrdi Ivan Jakovčić.

- To je moje mišljenje, ali neka građani sami odluče može li se jedno državno tijelo na taj način koristiti protiv mene. Znamo da je to povjerenstvo prije nekoliko godina, također iz političkih razloga, donijelo odluku da me kazni zbog kupnje šufita moje none u Poreču. Zaista smatram da se radi o korištenju državnih tijela u političke svrhe - dodaje Jakovčić.

Alen Kalčić, Jakovčićev odvjetnik, kaže da će, po primitku odluke povjerenstva, odlučiti o pokretanju spora pred Upravnim sudom. Kalčić je objasnio cijeli slučaj: "Radi se o dvije nekretnine, vlasništvo nad kojima Jakovčić nije prijavio povjerenstvu. Prva nekretnina nalazi se u katastarskoj općini Žbandaj i ona je u njegovom vlasništvu od 1977. godine na temelju darovanja njegovog oca. Tu je nekretninu Jakovčić u više navrata prijavljivao povjerenstvu, pa nije smatrao potrebnim da je uzastopno prijavljuje."

Druga se nekretnina nalazi na području katastarske općine Završje. Kako Kalčić objašnjava, dužnosnik je dužan obavijestiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa o promjenama u vlastitoj imovini no kako je tu nekretninu Jakovčić kupio od Republike Hrvatske drži da nije bilo potrebno obavijestiti povjerenstvo kako je nešto kupljeno od države. Uostalom, odmah nakon kupoprodaje javnost je o tome bila izvještena putem medija, dodaje Kalčić. Ipak, formalnost je, naglašava Kalčić, bila ispunjena jer nekoliko tjedana kasnije Jakovčić je informirao povjerenstvo o toj promjeni, pa je i na taj način ispunio svoje obveze. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter