Jakovčić: Očekujem diferenciran način kontrole i dogovor Slovenije i Hrvatske

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Gužve na graničnim prijelazima, uzrokovane uredbom Europske komisije o strožem nadzoru schengenskih granica, potaknule su rasprave o načinima kako da se prevlada neočekivana kriza na granici. Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, s kojima smo razgovarali o toj temi, kažu da ima načina da se prolazak granice ubrza, te da novi režim ne utječe na turističku sezonu, ali i upućuju kritike Vladi da se nije reagiralo na vrijeme.

"Iz osobnog iskustva vidio sam stanje na granici koju sam prešao u noći na četvrtak. Vozila prije i poslije mene nisu bila kontrolirana od strane slovenske i hrvatske granične policije, što pokazuje da je režim bio kao nekada. Vizualno su odlučivali je li osobna rizična ili nije", kaže Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu i dodaje: "Za Uskrs su uvijek bile kolone na granici i tako će ostati. Očekujem da se uvede ciljana kontrola kakvu smo imali do nedavno, jer se to pokazalo kao dobar način prolaska granice. Bilo je problema, ali je protok vozila bio brži nego prošli vikend."

"Treba uvažiti kako su istarski granični prijelazi prvenstveno turističkog karaktera i prolaz rizičnih osoba mnogo je manji od Bregane ili Macelja. Očekujem diferenciran način kontrole i dogovor Slovenije i Hrvatske o svakom graničnom prijelazu. Uredba Europske komisije to omogućuje. Također, treba obratiti posebnu pažnju na ljude koji svakodnevno putuju na posao preko granice - njih policija i carina poznaje. Dio uredbe koji govori o ciljanoj kontroli treba se primijeniti u praksi na taj način," objašnjava Jakovčić.

Europski zastupnik Jakovčić naglašava da je hrvatski državni vrh brzo reagirao nakon pisma što su ga predsjednik IDS-a Boris Miletić i on poslali premijeru Andreju Plenkoviću i šefu EK Jeanu Claudeu Junckeru. "Premijer me nazvao, rekao je kako smo u pravu i da se slaže s našom inicijativom. Poslije toga razgovarao je sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, a održan je i sastanak s povjerenikom EK na tu temu gdje su ponuđena rješenja," kaže Jakovčić.

"Treba biti optimist, iako će gužve za Uskrs i u špici sezone uvijek biti. Želim potaknuti hrvatsku vlast da političkim pritiscima učini sve da što prije uđemo u Schengen, te da uvedemo euro u što kraćem roku," poručuje Jakovčić.

Zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Davor Škrlec primjećuje da "Uredba obavezuje države članice da moraju provesti procjenu rizika ako žele derogirati pojedine članke iz uredbe."

"Tu procjenu rizika trebaju uputiti Europskoj komisiji. Očito to trebaju napraviti Hrvatska i Slovenija, bilo bi najbolje da to učine zajedno i zajednički nastupe prema Komisiji. Zapitao bih se kako to da Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo unutarnjih poslova nisu uočili probleme koje će uredba napraviti kada se ona pojavila na Europskom vijeću, gdje je prošla, te da skrenu pažnja nama u EP da je to problem za Hrvatsku," napominje Škrlec. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter