Jakovčić: Obeštetiti savudrijske ribare

Nova muzejska zgrada bila je planirana do 2015. na Kaštelu, no to se pokazalo utopijom (D. ŠTIFANIĆ)
Nova muzejska zgrada bila je planirana do 2015. na Kaštelu, no to se pokazalo utopijom (D. ŠTIFANIĆ)

Iskusni IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić kaže da se Hrvatska treba pripremiti za snažne političke pritiske u vezi implementacije arbitražne odluke, ali i da valja pripremiti mjere za savudrijske ribare u slučaju da granična crta u budućnosti pomakne u Piranskom zaljevu.

- U tri sam navrata u svojoj političkoj karijeri imao temu granične crte sa Slovenijom intenzivno na dnevnom redu. Devedesetih je to bilo s predsjednikom Franjom Tuđmanom i tadašnjim ministrom vanjskih poslova Matom Granićem, nakon toga slijedio je paraf na sporazum Račan-Drnovšek i, konačno, tu je najnovija situacija. Iz tih razloga želim biti krajnje oprezan. Teško je sad procijeniti da li će se bilateralno naći brzo rješenje ili će sve biti odgođeno za dvadeset-trideset godina, odnosno na odlučivanje novim generacijama, objašnjava Jakovčić.

- Svaka politička odluka ima reperkusije na život građana, pa tako i ova arbitrazna odluka. Ljudi uz granicu, pogotovo u Istri, su zabrinuti. To je činjenica koju moramo svi imati na umu. Upravo stoga sam se jasno založio da se savudrijskim ribarima treba pripremiti ozbiljno financijsko obeštećenje zbog gubitka prostora za siguran i kvalitetan ribolov. Meni je potpuno jasno da možemo očekivati ozbiljne pritiske na Hrvatsku u pogledu implementiranja arbitražne odluke. Svi ti pritisci nemaju pravnu osnovu, ali mogu imati ozbiljne političke reperkusije. Upravo zato, jer želim djelovati na vrijeme, inzistiram na tome da se maksimalno financijski obeštete naši ribari. Pogotovo je to apsolutno neophodno i sukladno europskim politikama ako se, iz bilo kojega razloga, arbitražna odluka na kraju ipak bude provodila, poručuje IDS-ov eurozastupnik Ivan Jakovčić. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter