Jakovčić: O reviziji Osimskih sporazuma nema govora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić ušao je  na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u oštru polemiku s talijanskom zastupnicom Alessandrom Mussolini iz stranke Forza Italia (dio kluba EPP) na temu dvojezičnosti u Istri, s obzirom da je ona negirala dvojezičnost.

Njena je izjava glasila: "10. veljače u Italiji je dan kada se prisjećamo žrtava, tragedije fojbi i protjerivanja Talijana s područja Julijske krajine i Dalmacije. Autohtono talijansko stanovništvo bilo je nastanjeno u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji koju je na završetku Drugog svjetskog rata okupirala bivša Jugoslavija. Tisuće ljudi okrutno je ubijeno samo zato što su govorili talijanski. 350 tisuća osoba protjerano je iz njihovih domova s 90 posto posto područja Istre. Pred Vijećem EU talijanska manjina traži nove pregovore između Italije, Slovenije i Hrvatske o Rimskom sporazumu koji je formalno izvan snage i toponime na talijanskom jeziku."

Ivan Jakovčić na to je reagirao: 

– Gospođo Mussolini, želio bih vas pitati znate li da je danas Istra dvojezična? Znate li da je osobno mojom zaslugom i, naravno, zaslugom onih koji su podržavali takvu politiku hrvatsko-talijanske dvojezičnosti, danas dvojezičnost službena u Istarskoj županiji? Pitam vas znate li to?, rekao je Jakovčić u raspravi u Strasbourgu.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, koji je jučer imao "okršaj" sa zastupnicom stranke Forza Italia, Alessandrom Mussolini, danas je komentirao taj sukob:

"Bio sam vrlo neugodno iznenađen jučerašnjom intervencijom zastupnice Alessandre Mussolini i svime što je rekla. Naravno, pijetet svim žrtvama i svima onima koji su nevini stradali na bilo kojoj strani.

Međutim, najava zastupnice Mussolini da se traži revizija Rimskih sporazuma je potpuno neprihvatljiva. Jer to je, na prvom mjestu, štetno za naše građane talijanske nacionalnosti koji bi tada došli u fokus političara koji im ne žele dobro.

Danas Talijani u Istri uživaju sva prava za što je, u velikoj mjeri, zaslužna politika koju sam ja vodio uz ljude koji su takvu politiku podržavali. Dovoditi danas na takav način u pitanje stanje u Istri je vrlo,vrlo loše i zbog toga sam odmah reagirao.

Želim ponoviti: visoka razina prava koja Talijani imaju u Istri je veliko postignuće. To je prava europska vrijednost; to je ono za što sam se zalagao i za što ću se i dalje zalagati. Naravno, podržat ću svako moguće daljnje proširivanje prava bilo koje manjine. Ali način na koji se ovdje u Europskom parlamentu to pokušalo progurati za mene je potpuno neprihvatljiv.“ (Tihana TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter