Jakovčić o Brexitu: U mnogim članicama Unije sad će se pojaviti problemi

M. MIJOŠEK
M. MIJOŠEK

Danas je loš dan za Europsku uniju. Nema nikakve dvojbe oko toga da će izlazak Ujedinjenog Kraljevstva imati velike posljedice po funkcioniranje EU i na odnose među zemljama članicama, komentar je Ivana Jakovčića nakon odluke Velike Britanije o izlasku EU.

- U mnogim zemljama članicama pojavit će se problemi. Već stižu najave sličnog referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj za čije se održavanje zalažu stranke krajnje desnice. Međutim, nisam siguran ni da je ovo baš najbolji dan za Ujedinjeno Kraljevstvo. U Škotskoj i Sjevernoj Irskoj najavljuju se referendumi o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva. Vidljivo je, nadalje, da su glasači u Velikoj Britaniji bili podijeljeni i teritorijalno i generacijski. 75% mladih glasovalo je za ostanak UK u EU. I to pokazuje kompleksnost ovog referenduma, kaže Jakovčić.

- Jedino što je sigurno jest da više ništa neće biti kao prije. Neizvjesno je hoće li EU krenuti putem većeg zajedništva ili će ići putem labavijih odnosa među članicama. To je veliki izazov naše generacije. Radujem se što, kao eurozastupnik, sudjelujem u tim procesima ali ostajem čvrsto privržen europskom zajedništvu. Mislim da europsko zajedništvo nema prave alternative, zaključuje Jakovčić. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter