Jakovcic: Nova vlada je i istarska vlada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic govoreci na današnjoj konferenciji za novinare o ocekivanjima Istre u ovoj godini istaknuo je kako je nakon 21 godine samostalnosti hrvatske države ovo prva vlada od koje Istra "može ocekivati senzibilnost za istarske razvojne programe i politicke zahtjeve".

Kao prioritete spomenuo je izgradnju bolnice u Puli, nastavak izgradnje Istarskoga ipsilona prema Rijeci, omogucavanje realizacije sveucilišnoga kampusa i programa "Istra znanja", ulaganje u okoliš i otpadne vode, pracenje velikih kulturnih programa te projekata koji se odnose na razvoj poljoprivredne politike u cijelosti.

Od gospodarskih programa medu najvažnijima su, naveo je, "Brijuni Rivijera" i Termoelektrana "Plomin", koja je, kako je rekao, iznimno važan energetski projekt "za koji u prostornom planu Istarske županije stoji da bude na plin".

Po njemu "glavni politicki zahtjev u ovoj godini je uciniti prvi korak u decentralizaciji Hrvatske" cije bi polazište trebao biti hrvatski Ustav u onome djelu koji se odnosi na regionalnu i lokalnu samoupravu.

"Nova vlada je i istarska vlada jer je obojena i bojama koje imaju znacajnu politicku vecinu u Istri", rekao je Jakovcic, dodajuci kako ce se ove godine dokazati da Istarska županija i vlada, za razliku od zadnje 21 godine, "mogu funkcionirati u partnerstvu na korist gradana", te porucio kako Istra ne ocekuje mnogo od nove vlade, nego sve.

Istarski župan govorio je danas i o referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju te je najavio kako "uskoro krece i istrijanizirana kampanja".

"Europska unija nudi veliku šansu, izmedu ostalog, i u participiranju u europskim projektima. Istra ima jasna ocekivanja od Zagreba i Bruxellesa na cijim ce adresama gradani Istre naici na partnersko i prijateljsko okruženje kada budu tražili potpore za programe i projekte", rekao je Jakovcic. Euroskepticima je porucio kako Hrvatska nema alternativu jer bi ona, po njegovu mišljenju, znacila zaostajanje i izolaciju zemlje.

Na novinarsko pitanje da komentira drugacija stajališta saborskog zastupnika Damira Kajina u vezi s najavom nove stope PDV-a Jakovcic je odgovorio kako ne želi preko medija polemizirati s Kajinom. "Zahvaljujem mu na potpori koju mi je vec u nekoliko navrata iskazao. Medu nama nema nikakvog raskola, niti u stranci niti unutar naše koalicije", istaknuo je Jakovcic.

Napomenuo je da je diferencirana stopa PDV-a "potrebna u kontekstu intencije" da gradani koji imaju više i više snose teret izlaska iz krize. Rijec je, smatra on, o dobrome socijalnom i ekonomskom pristupu koji bi više oporezivao luksuzne proizvode te pojedince koji imaju nekretnine i prihode.

Glede najave niže stope PDV-a u turizmu, napomenuo je kako za mišljenje valja upitati istarske ugostitelje i hotelijere "jer bi to bila šansa koja se otvara za razvoj turizma i za bolji promet u turizmu, što bi ujedno znacilo i povecani plasman istarskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda".


Podijeli: Facebook Twiter