Jakovcic: Nemam carobni štapic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Imamo malo manevarskog prostora za vecu kreativnost", rekao je župan Ivan Jakovcic, koji je u ponedjeljak na Županijskoj skupštini u Pazinu uvodno govorio o prijedlogu proracuna za 2010. od 247 milijuna kuna koji je bio na prvom citanju. Iznova je porucio da županijski ustroj i nacin njegova financiranja ne mogu zadovoljiti potrebe gradana, ali niti ostvariti Ustavom odredene nadležnosti županija. "Istra je bogata, ali Istarska županija nije", zakljucio je.

Plinio Cuccurin, kao i drugi vijecnici iz Ladonje, smatraju da je predloženi proracun stagnirajuci i ne sadrži niti jednu razvojnu stavku te nema ni traga štednji. Smatra da nema jasnih stavova o strateškim djelatnostima, o onome što ce se poticati i na cemu ce se temeljiti rast i razvoj. "Poseže se za restrikcijama koje su ustvari kozmeticke naravi, a kljucan je program izlaska iz teškoca i dugorocni plan razvoja", veli Cuccurin.

Ponudio je i neka rješenja poput držanja novca 70-ak proracunskih korisnika u istoj banci, cemu bi se mogao pridružiti dio gradova i opcina, što bi povecalo likvidnost i omogucilo bolje uvjete štednje i pozajmica te osnivanje jedinstvene unutarnje revizije za Županiju, gradove i opcine sve do ponavljanja ideje o centralizaciji nabave…

Viktora Krapljanova (Ladonja) zanimalo je zašto su planirana sredstva za rekonstrukciju zgrade Admiralita te je predložio ukidanje placa djelatnika na EU-projektima jer ti se poslovi mogu obaviti reorganizacijom u Županiji ili dogovorom s lokalnim vlastima.

Alena Rosandu (Ladonja) uz ostalo zanima i na koji se iznos MIH planira u 2010. kreditno zadužiti jer otplata bi išla iz proracuna, zašto je za gradnju bolnice u Puli predvideno samo 800 tisuca kuna, a muci ga i 4,15 milijuna planiranih za intelektualne usluge. Smatra i da strahovi gradana vezani za Kaštijun nisu prepoznati jer se s projektom ide dalje.

Alida Perkov (IDS-HNS) je ukazala na neke pozitivne trendove poput rasta plasmana poljoprivrednih proizvoda iz Istre u zemlji i svijetu (posebno Kini), stabilnom turistickom tržištu, dobrom poslovanju recesijski otpornih djelatnosti te je pohvalila institucionalnu podršku koju Županija daje gospodarstvu.

"Nikoga ne može ostaviti ravnodušnim što je planiran proracun 24 milijuna manji od ovogodišnjeg", rekla je Lucija Debeljuh (SDP-zeleni) ukazujuci da je 90 posto proracuna unaprijed zadano. Županijski proracun za 2010. je planiran u iznosu od 0,7 posto prijedloga državnog proracuna za iducu godinu, veli Tedi Chiavalon (IDS-HNS) te ponavlja da živimo u jako centraliziranoj državi. Najavio je amandmane u smjeru preraspodjele sredstava u korist zdravstva i obrazovanja s naglaskom na studente i njihov standard. Josip Anton Rupnik (SDP-zeleni) traži više za kontrolu i certificiranje jer se ove godine zahvaljujuci tome uspjelo broj proizvodaca eko-hrane povecati s osam na 25.

Župan je izjavio da je proracun dobro izbalansiran. Cuccurinu je porucio da nema ništa protiv da Ladonja kroz amandmane ponudi svoju strategiju razvoja Istre. "Jakovcic nema carobni štapic. Možda ga vi imate", porucio je. O centralizaciji nabave je rekao da bi to uništilo lokalnu ekonomiju i da želi centralizaciju nekih usluga, što se i radi.

"Kriterij za podjelu novca poslovnim zonama postoji i IDA ga ima vec 10-ak godina, u Županiji nema dizanja placa niti novog zapošljavanja, a za neke poslove se mladi zapošljavaju na odredeno vrijeme, posebno na EU-projektima, da bi stekli nova znanja, i to je ulaganje u kapital - u mlade, a i zato što se to traži u EU-projektima", objasnio je Jakovcic.

Rekao je da ce se u Admiralitet uložiti onoliko novca koliko se godišnje troši za najamnine za rad tijela Županije. Za Kaštijun veli da je to je jedan od rijetkih projekata u Istri koji država podržava, da je Ministarstvo zaštite okoliša odredilo tehnologiju i da se problem smeca mora riješiti.

Damir Kajin je dao ostavku na mjesto županijskog vijecnika. IDS je odlucio da ce ga zamijeniti Vesna Dabo Vlahovic. Radi se o lijecnici iz Pule koja radi u Opcoj bolnici na Odjelu pulmologije. Nakon davanja svecane prisege prihvatila je prava i dužnosti županijske vijecnice.


Podijeli: Facebook Twiter