Jakovcic: Nema tajni o pozajmicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije bilo nikakvih politickih odluka ili pritisaka na javna poduzeca, kazao je župan Ivan Jakovcic na aktualnom satu Županijske skupštine, odgovarajuci na pitanje HDZ-ovog vijecnika Marina Rocea koje su to politicke odluke nagnale javna poduzeca da posude novac privatnom nakladniku Glasa Istre.

Jakovcic je istaknuo da je Glas Istre važan, izmedu ostalog, i zbog velikog broja zaposlenih u toj firmi. Naglasio je da je on bio vec neko vrijeme informiran o lošem poslovanju tog nakladnika te je rekao da je Županija vec spašavala poduzeca kao što je Istarska banka, a da je slicno bilo i s Glasom Istre.

- Upravo sam ja godinama bio najviše napadan u toj novini. I danas novinari Glasa Istre pišu što ih je volja, pa cesto i neistine. Kad bih bio hulja, onda bih pustio da taj list propadne. Medutim, kada me se pitalo treba li dati pozajmice tom nakladniku, rekao sam da treba. No, valja reci da su neki ucjenjivali Glas Istre, ali o tome necu ja govoriti, neka o tome pišu novinari, rekao je Jakovcic.

Viktor Krapljanov s nezavisne liste Plinija Cuccurina zatražio je da se vijecnicima dostavi informacija tko je i uz koje uvjete i garancije posudivao novac javnih poduzeca privatnicima. Jakovcic je, obecavši mu dostaviti pismeni odgovor o tome, kazao:

-Naše su ruke ciste. Nemamo što skrivati o pozajmicama.

Da bi javno-privatno "partnerstvo" u potpunosti obilježilo aktualni sat pobrinula se IDS-ova vijecnica Alida Perkov. No, ovaj put na tapeti nije bio Glas Istre, vec projekt gradnje golf igrališta na Marleri. Perkov je zanimalo što Županija misli poduzeti da "konacno krene taj projekt". Jakovcic joj je na to rekao da su sve dozvole pribavljene, no da Ministarstvo turizma vec mjesecima ne prosljeduje jedan dokument Vladi, prema kojem bi investitori u tom projektu ostvarili na državnom zemljištu pravo gradenja, a ne koncesiju.

- Nemojmo više praviti bauk od golfa. Pustimo tu politicka uvjerenja, mi uglavnom živimo od turizma. Stoga, javno pozivam ministra da pošalje papire Vladi i da napokon stavimo prvu lopatu u zemlju na Marleri, kazao je župan.

Vlado Ivetic (nezavisna lista Plinija Cuccurina) podsjetio je da je ta lista u nekoliko navrata predlagala tematske sjednice o Uljaniku, Rockwoolu, golfu, Kaštijunu te je upitao kada ce se te sjednice održati.

- Ako želite pomoci Uljaniku, onda razgovarajte s njihovim rukovodstvom i pitajte ih bi li oni željeli da se o njima raspravlja na Skupštini, je li to u njihovom interesu. Mislim da time više možemo štetiti Uljaniku. Pitajte Plinija Cuccurina bi li želio da se o TDR-u ovdje raspravlja, odgovorio je župan.

Pritom je najavio i da ce Županija uskoro dobiti "velika nepovratna sredstva" za gradnju Kaštijuna. Nije kazao o kojoj se svoti radi, ali je zato pozvao vijecnike da podrže Županiju u tom projektu.


Podijeli: Facebook Twiter