Jakovčić: Neka premijer najprije raščisti s Kajinom

Ne odustajem od svoje liste kandidata za europske izbore - Ivan Jakovčić (Davor PONGRAČIĆ/CROPIX)
Ne odustajem od svoje liste kandidata za europske izbore - Ivan Jakovčić (Davor PONGRAČIĆ/CROPIX)

S istarskim županom i predsjednikom IDS-a Ivanom Jakovčićem razgovarali smo tijekom njegova povratka iz Dalmacije, nakon što mu je premijer Zoran Milanović ponudio da ostane u Vlade i poručio da izbor ministra "nije zezanje".

- Kako odgovarate na zahtjev premijera, koji želi "političkog" ministra turizma, a ne turističkog eksperta?

- Krajnje ozbiljno shvatio sam poruku premijera da IDS treba dati mjesto ministra turizma i krenuo sam na mini-turneju da se konzultiram s hotelijerima i turističkom branšom. Stoga moram reći kako današnja poruka da sam samo ja prihvatljiv za ministra unosi dozu nemira među turističke privrednike. Ipak, želim zahvaliti premijeru Milanoviću na riječima koje je izrekao na račun moje političke karizme. Također sam zadovoljan što je prihvatio moju ideju o mogućoj rekonstrukciji Vlade. Kada je govorio o tome da predsjednici stranaka moraju biti u sastavu Vlade, onda je jasno kako se to treba odnositi i na Silvana Hrelju. Ali, mislim da bismo trebali razjasniti još neke stvari i izjave.

- Na što točno mislite?

- Treba razmotriti izjavu Damira Kajina, kojeg je premijer Milanović kandidirao za župana najturističkije hrvatske županije, jer on tvrdi da je poziv da postanem ministar obično ruganje. Dakle, između pohvala koje je izrekao premijer, do Kajinove izjave da mi se rugaju, što su teške riječi, treba razjasniti o čemu se točno radi. Kako znamo da je Damir Kajin postao čovjek Zorana Milanovića, onda me ipak brine je li poziv prvog čovjeka hrvatske Vlade vjerodostojan. Treba, znači, raščistiti takve Kajinove stavove. To, uostalom, nije uvreda samo meni nego i cijeloj Istri. Otvoren sam za dijalog, ali ustrajem na tome da bi struka trebala odrediti ministra turizma.

- Na europske izbore definitivno izlazite. Jeste li dobili nove ponude?

- Ponuđeno mi da je budem zajedničkoj listi Kukuriku koalicije za europske izbore, a stigle su i druge poruke. Ali, ja nisam izdajnik i neću prevariti svoje suradnike i izaći s kandidatima SDP-a, HNS-a i HSU-a, nego ću imati svoju listu najuglednijih ljudi. Stigla je i ponuda da bi bilo najbolje pričekati da prođu europski izbori, pa ako ne prođem, da budem izabran za ministra. No, ne pristajem na takve igre. Držim do svog dostojanstva. (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter