Jakovcic: Necemo stvarati farsu od predizbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

IDS je pokrenuo proceduru kandidature za saborske zastupnike na šestim parlamentarnim izborima na kojima sudjeluje ova stranka.

Svi zainteresirani trebaju predati svoje kandidature do 10. studenoga, a izbor kandidata bit ce 12. studenog, kada ce se održati sjednica savjeta i predsjedništva IDS-a, objavio je na konferenciji za novinare u cetvrtak predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic.

- Necemo, poput nekih, stvarati farsu od predizbora u kojoj ce se unaprijed znati tko su kandidati: ocekujemo da ce naš najjaci kandidat za saborskog zastupnika biti Damir Kajin, koji ce biti visoko na listi.

Tek cemo vidjeti koji ce biti ostali kandidati. IDS ce na listi Kukuriku koalicije u 8. izbornoj jedinici imati cetiri mjesta, a nadamo se da cemo osvojiti tri mandata i imati svoj stranacki klub u Saboru, rekao je Jakovcic.

Predstojeci parlamentarni izbori omogucit ce da vrijednosti Istre, koje je IDS stvorio, postanu zajednicke vrijednosti cijele Hrvatske, rekao je šef IDS-a. Ocekuje da nova Vlada, a ne dvoji da ce to biti Kukuriku koalicija, podrži kljucne razvojne istarske projekte, a vjeruje i da ce ti projekti uz pomoc nove Vlade biti i dovršeni.

Iako predizborne ankete daju premocnu pobjedu Kukuriku koaliciji, Jakovcic kaže da ne treba biti euforican, vec pricekati rezultate izbora. "Jedino smo mi alternativa HDZ-u, naša je koalicija jamstvo promjene", kazao je Jakovcic te pozvao gradane da "ostvare promjenu".

Potpredsjednik IDS-a i pulski gradonacelnik Boris Miletic  upozorio je da po sadašnjim zakonima cak 92 posto prihoda Istre odlazi u državni proracun, dok gradovima i opcinama ostaje manje od deset posto. Zato se založio za snažnu decentralizaciju države.

Takoder je opovrgnuo najave o navodnom pripojenju Istarske županije Primorsko-goranskoj. Tim se glasinama samo želi nauditi Istarskoj županiji, kazao je.


Mali kredit za kampanju

Na naše pitanje koliko ce IDS utrošiti u predizbornu kampanju i iz kojih ce izvora osigurati novac, Jakovcic je kazao da Kukuriku koalicija planira po svakoj izbornoj jedinici utrošiti milijun i pol kuna, odnosno ukupno 15 milijuna na razini cijele Hrvatske. IDS u tome sudjeluje s nešto više od pola milijuna kuna.

- Postoji mogucnost podizanja malog kredita, ali ocekujemo i priloge donatora, kao i priloge naših clanova, rekao je Jakovcic. Imena mogucih donatora nije iznosio. No, kazao je da prema zakonu fizicka osoba može donirati najviše 30.000 kuna, a pravna osoba 200 tisuca. No, ne ocekuju toliki iznos, nego priloge vlastitih clanova "od po par stotina kuna".

Uglavnom, šef IDS-a kampanju je ocijenio skromnom, usporedujuci je s "konkurencijom" koja ce utrošiti na desetke milijuna kuna. IDS je kampanju zamislio kao predstavljanje programa u svim istarskim opcinama i gradovima (uz nastup nezaobilaznog "narodnog tribuna" Kajina), a u Istri i Rijeci ocekuje se i  "buduci premijer" Zoran Milanovic.


Podijeli: Facebook Twiter