Jakovcic: Naša jedina šansa je EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic odgovorio je na nekoliko pitanja Glasa Istre o clanstvu i ulasku u Europsku uniju.

- Vjerujte li najnovijim tvrdnjama iz Vlade da ce pregovori završiti 23. lipnja?


- Mnogo sam puta izjavljivao da bi Hrvatska odmah trebala postati clanicom Europske unije buduci da su naše nacionalne performanse u odnosu na performanse nekih drugih država definitivno bolje, pa cak i od nekih država koje su clanice. Prema Hrvatskoj se vodi poseban postupak koji je vrlo zahtjevan i kompliciran te pomalo nepravedno postavljen. S druge strane, cinjenica je da moramo uci u EU prvenstveno zbog sebe.

Hrvatsko gospodarstvo i kultura pocivaju na europskoj civilizaciji i alternativnu nemamo. Naša jedina šansa za uspjeh je biti clanicom Europske unije, a sve ostalo nije politicki neuspjeh, vec neuspjeh citave države i generacije svih gradana. Onaj tko to ne razumije, na neki nacin odmaže nacionalnim interesima.

- Je li presuda hrvatskim generalima pogodovala rastu euroskepticizma, možda najvecem dosad?


- Svjestan sam da je euroskepticizam vrlo velik, narocito sada u nekim dalmatinskim županijama. To je nedvojbeno. Presuda Gotovini interpretirana je gotovo kao presuda državi, što naravno nije tocno. Možda je to više presuda politici koja se vodila 90-ih, ali nipošto ne državi.

Cinjenica je da euroskepticizam postoji i zbog poljoprivredne politike, a prisutan je i kod mladih. To smatram normalnim jer dio mladih je radikalno za, a dio radikalno protiv ulaska u EU. Nemojmo zaboraviti da je upravo mobilnost u zapošljavanju i kretanju ljudi velika šansa za sve mlade ljude koji se smatraju sposobnima. Mladima treba poslati takve poruke jer bez Europske unije mi cemo zaista upasti u ozbiljne probleme.

- Zašto bi gradani trebali biti entuzijasti? Pa i sami ste u više navrata izjavljivali kako Europska unije nije med i mlijeko?


- Ni ja nisam entuzijast, ja sam samo realist. Prije sam bio veliki euroentuzijast, cak i prije no što sam postao ministar za EU integracije, no danas sam samo eurorealist buduci da druge alternative nema. Ni od koga ne ocekujem da o Uniji razmišlja s entuzijazmom, vec realno. Cak 80 posto našeg gospodarstva i kompletni turizam je vezan uz EU, poljoprivreda nam je izvozna, brodogradnja, autoindustrija.

Mi u Istri vec prakticki živimo Europu iako još nemamo takav standard. Hoce li život biti skuplji ili ne, ponovno ovisi o nama i tome hocemo li imati razvoj koji ce nam omoguciti da koristimo europska sredstva na nacin da sufinanciramo, primjerice, gospodarenje otpadom i otpadnim vodama, prometnice, obnovljive izvore energije... U Istri radimo na tome da taj novac što više iskoristimo pa ce stoga i moguce poskupljenje biti minimalno u odnosu na kvalitetu življenja koju cemo dobiti.

- Poznata je Vaša ambicija za ulazak u Europski parlament. Je li ona još uvijek prisutna?


- Meni je najveca cast biti župan Istarske županije i taj mandat želim odraditi do kraja, do 2013., a poslije cemo vidjeti što ce biti. Naravno da bi jedna europska karijera za mene bila veliki izazov, ali pitanje je koliko je to više realno. Prošlo je previše godina u odnosu na ono vrijeme kada sam ocekivao da cu moci imati dobru politicku karijeru kao relativno mlad covjek.


Podijeli: Facebook Twiter