Jakovčić na listi SDP-a za europske izbore?

Ivan Jakovčić (J. PREKALJ)
Ivan Jakovčić (J. PREKALJ)

Na ovogodišnjim izborima za Europski parlament lista HDZ, HSP dr. Ante Starčević pobijedila je s tek nešto manje od šest tisuća glasova prednosti. No, bilo je to dovoljno da osvoje jedan europski mandat više nego lista SDP, HNS, HSU. Već se sada zna da će HDZ na redovnim europskim izborima u svibnju iduće godine imati još jednog koalicijskog partnera više, HSS, a takva izborna aritmetika onda tjera i SDP na šire okupljanje stranaka.

- Ovaj put sigurno nećemo dopustiti rasipanje glasova na način da se protiv HDZ-ove koalicije natječemo s dvije liste, rekao nam je visoki dužnosnik SDP-a. Prije sedam mjeseci predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na izbore je izašao sa samostalnom listom i dobio 28 i pol tisuća odnosno 3,84 posto glasova.

Da je, dakle, Kukuriku koalicija nastupila na europskim izborima u punom sastavu, vjerojatno bi odnijeli pobjedu, čime bi dobili i zamah za lokalne izbore koji su uslijedili. Unatoč, višemjesečnom sukobu Jakovčića i premijera Zorana Milanovića, nepostojanju komunikacije između njih dvojice, neslužbeno doznajemo, da je SDP dugogodišnjem lideru IDS-a spreman ponuditi mjesto na izbornoj listi za Europski parlament.

- Jakovčić uskoro više neće biti na čelu IDS-a, time će taj problem biti riješen i nestat će razlozi da on ne bude na našoj zajedničkoj listi, otkriva naš sugovornik iz SDP-a. Jakovčić je, naime, objavio da se neće kandidirati za dužnost predsjednika IDS-a, a zasad je svoju kandidaturu najavio Boris Miletić. U SDP-u ističu da njihovi članovi Vlade imaju vrlo korektne odnose s IDS-ovim ministrom Darkom Lorencinom, kao i istarskim županom Valterom Flegom. Odnosi s Jakovčićem će se, čini se, također popraviti kad on napusti mjesto predsjednika stranke, a uvijek je naglašavao ambiciju da bude europarlamentarac, što bez SDP-a vjerojatno ne može realizirati. (D. CIGLENEČKI)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter