Jakovčić: Milanovićev sustav destabilizira Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef IDS-a Ivan Jakovčić natjecao se s nezavisnom listom na izborima za Europarlament i - nije prošao. Ali, dobio je skoro 45 posto glasova u Istri, iz čega zaključuje da će IDS pobijediti i na lokalnim izborima u svibnju. Ipak, i dalje je ogorčen SDP-ovom političkom ofenzivom na Istru, kao i Milanovićevim odbijanjima da se s njim susretne i napokon ponovno razgovara. Dapače, misli da nacionalna politika pritišće lokalnu vlast u Istri i neizravno joj prijeti.

- Dajte da jednom za svagda objasnimo što između vas i Milanovića ne štima, kad je puklo, zašto je puklo? Cijela država je već talac vaših sukoba u Kukuriku koaliciji.

- Vjerojatno onda kad sam potpisao s Jadrankom Kosor ugovor o gradnji nove pulske bolnice i o "Brijuni rivijeri".

- Ali, to je bilo u ljeto 2011. godine! Tada još ni izbori nisu bili održani, a vi ste se već posvađali.

- Da, Zoran je tada bio jako ljut.

- Pa zaista, zašto ste potpisali taj ugovor, a niste obavijestili partnere s kojima ste krenuli u veliki izborni poduhvat? 

- Ma molim vas lijepo, zar nisam trebao potpisati taj ugovor? Možete li zamisliti Obersnela ili Komadinu da im dođe premijer, tko god to bio, i ponudi potpis ugovora za novu bolnicu koju čekate godinama? Pa građani Pule ne bi oprostili da to nisam potpisao! Možda sam zaboravio nazvati Zorana, pa što? Zar sam za svaki posao koji sam obavljao i tada kao župan trebao obavještavati Kukuriku partnere? Pa samo sam radio svoj posao.

- Onda ste odlučili otići iz politike, krajem 2011., ali ipak ste ostali.

- Da, jer se dogodilo ono što je jedan tjednik nazvao "ucjena iz Westina". U prosincu 2011. Milanović me lijepo pitao gdje se vidim u budućnosti, ja sam rekao u EP-u, on je rekao može, ali onda za to moraš, Nino, nešto ponuditi. Pitao sam što, rekao je: Pulu. Glatko sam odbio! Tu je nastao problem. I evo, sada, zadnje, rekao je da me ne želi na listi. I to zato jer se boji moje snage.

- Stvarno?

- Da! To je bilo fer. Ali sad, kad su sve maske pale, žao mi je da je tako ispalo. Mogla je Kukuriku lista dobiti 7 mandata, a HDZ 5, mogli smo ući i Jozo Radoš i ja. Ovako smo imali slavlje HDZ-a. Podcijenio je moj značaj.

- Uz vaše ime se veže niz afera. I vaš kolega Veljko Ostojić morao je otići. Možda Milanović jednostavno zato ne želi vaše ime na listi...

- E, to je najveći problem! Misleći da će ga koštati te izmišljene afere, Milanović me nije htio na listi. Ali to nije sve, ja i moji kolege načelnici i gradonačelnici iz IDS-a već neko vrijeme doživljavamo nevjerojatnu represiju, svim mogućim pritiscima želi nas se destabilizirati, a time se destabilizira i Istra. A najviše je pod pritiskom načelnik Općine Grožnjan, valjda jer sam tamo dobio 70 posto, a i Sv. Juraj je tamo. (Tihana TOMIČIĆ; snimio S. DRECHSLER)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter