Jakovčić: Milanović nije Tuđman, ali ima sličnosti

(Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
(Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

Nakon višednevne šutnje o temama koje zanimaju cijelu Istru, ali i Hrvatsku, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić progovorio je o pozadini cijelog političkog skandala u istarskom SDP-u, te odnosima s velikom koalicijskim partnerima na nacionalnoj razini. Jakovčić poručuje da je uzrok sukoba, zapravo, ugljen i "karbonara" u Plominu, te da IDS nije zaslužio udarce kojima je izložen.

Vatru je, s druge strane, dodatno raspirio Zoran Milanović rekavši da neće dopustiti da ga se nakon mjeseci razgovora i planiranja oko Plomina vuče za nos i to uoči lokalnih izbora. Za samog Jakovčića rekao je da njegovo ponašanje naprosto nije fer.

- Ostajete li pri tvrdnji da Milanović i SDP destabiliziraju Istru ili prihvaćate da je to unutarstranačko pitanje?
- Ocjena da se radi o unutarstranačkim odnosima u vezi smjena SDP-ovih čelnika u Istri samo je djelomično točna. Naime, radi se o osobama koje obnašaju najvišu vlast u Istri. Smijenjeni šef SDP-a Istre Dino Kozlevac je predsjednik županijske skupštine, tajnik SDP-a Vedran Grubišić je podžupan, dok je Denis Martinčić predsjednik Gradskog vijeća Pule. Radi se o najistaknutijim čelnicima Istre koji su sada smijenjeni u svojoj stranci. Kad bi oni sada dali ostavke na svoje dužnosti - što bi mogli jer ne uživaju povjerenje svoje stranke - došlo bi do krize vlasti u Istri. Zato tvrdim da se radi o pokušaju destabilizacije Istre. No, vjerujem da su oni hrabri ljudi i da neće dati ostavke, jer bi Istra na taj način bila destabilizirana šest mjeseci prije lokalnih izbora.

- Je li riječ o udaru na IDS?
- Taj obrazac ponašanja prema Istri vidjeli smo u 90-im godinama. Najava Damira Kajina, ako je točna, da će biti nezavisni kandidat za župana uz podršku SDP-a, pokazuje da se pokušava najviše što se može oštetiti IDS. Normalno je da kao predsjednik IDS-a zaštitim stranku, članstvo i simpatizere koji su nas podržavali svih ovih 20 godina. Jakovčić ne želi nikakav rat s Milanovićem, podržavam ga kao premijera, ali zadržavam pravo da zaštitim prava Istre onako kako mislim da je potrebno.

- A tko je kome "Tuđman" u vašem odnosu?
- Rekao sam da su mi mnogi prišli ovih dana i rekli da ih situacija podsjeća na vrijeme Franje Tuđmana. To je moja istinita izjava, a sve ostalo su novinarske interpretacije. Dakle, Milanović nije Franjo Tuđman, ali neki obrasci političkog odnosa prema Istri na to podsjećaju. Zato me ne čudi da su neki politički analitičari situaciju nazvali novim ratom za Istru. Ni IDS, ni ja ne želimo rat, nego dogovor oko Istre. No, bude li netko razbijao stranku izvana i iznutra, znat ćemo se prema tome postaviti. IDS je još uvijek najjača stranka u Istri.

- Kako će, poslije svega izrečenog, funkcionirati Kukuriku koalicija na nacionalnoj razini?
- Milanović ima moju podršku kao premijer. Vlada nema alternative. Ali, kada je u pitanju Istra, uzimam pravo govoriti u ime građana koji su me izabrali i podržavali. Želim vjerovati kako je ovaj "rat za Istru" samo jedna kratka epizoda u dugogodišnjoj suradnji koju SDP i IDS mogu imati naročito kada je u pitanju vođenje države i gradova i općina u Istri. (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI INTERVJU U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter