Jakovčić: Milanović nije spreman za velike stvari

Milanović mi je rekao me ne želi na listi, Ivan Jakovčić (M. ANGELINI)
Milanović mi je rekao me ne želi na listi, Ivan Jakovčić (M. ANGELINI)

Prašina prvih hrvatskih euro-izbora još se nije slegla. Dok neočekivani pobjednici slave, u Kukuriku koaliciji traže se krivci za neuspjeh.

Nositelj nezavisne građanske liste na tim izborima i šef IDS-a Ivan Jakovčić nema razloga ni za slavlje, ni za žalost - pokazao je kako i dalje uživa jednako povjerenje Istrana kao prije četiri godine, kad se natjecao za župana, ali i da Kukuriku koalicija prestaje biti pobjednička bez njegove stranke.

Prvi hrvatski izbori za Europski parlament su iza nas. Je li Vam žao što se izašli na njih s nezavisnom listom i doživjeli neuspjeh?
Apsolutno mi nije žao što sam kreirao nezavisnu listu za europske izbore. To je veliko novo iskustvo. Žao mi je što nisam ušao u Europski parlament jer mislim da sam to zaslužio, ali posve mi je jasno što se dogodilo.

Bilo je iznimno teško između dva velika stranačka bloka ući u parlament, no moja lista je moralni pobjednik ovih izbora. Ispred nas su samo najveće hrvatske stranke. Očito je kako postoji potreba za stvaranje nečeg novog u Hrvatskoj, pa i sama izlaznost od 20 posto pokazuje da je prošlo vrijeme velikih stranaka.

Analitičari danas tvrde kako bi lista Kukuriku koalicije bila pobjednička da su na njoj bili Jakovčić i IDS. Milanović naglašava kako on nije isključio Jakovčića s liste. Tko je koga isključio?

Milanović iz dana u dan pokazuje svoje velike slabosti. Notorna je neistina da nisam htio biti na zajedničkoj Kukuriku listi. To je smiješno. On me nije htio na listi, to dobro znaju i Silvano Hrelja, i Vesna Pusić, i Ratko Čačić.

Milanovićev inat prema meni toliki je da je omogućio pobjedu HDZ-u, jer da sam bio na listi, ušao bih u Europarlament, dok bi SDP dobio izbore.

Njegov inat protiv Istre i mene osobno pokazuje da je sve manje osoba za velike odluke i nošenje velike odgovornosti. Svođenje politike na osobni animozitet pokazuje nespremnost Milanovića na velike stvari.

Ostaje li IDS u Kukuriku koaliciji?
Mi nastavljamo rad u Vladi i to ne dovodimo u pitanje. Ja ne funkcioniram na način osobnog inata. Ali, nakon lokalnih izbora tražit ćemo da se ozbiljno razgovara o zaokretu u vođenju ove države. Gotovo nitko od građana ne vjeruje da će ova Vlada izvući zemlju iz krize. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter