Jakovčić: Milanović je ove izbore izgubio još 2011. godine

Ivan Jakovčić (Arhiva)
Ivan Jakovčić (Arhiva)

Jedan od najiskusnijih hrvatskih političara, IDS-ov europski zastupnik Ivan Jakovčić, jedan je od rijetkih stranačkih lidera ljevice koji je otvoreno pozdravio imenovanje nestranačkog menadžera Tihomira Oreškovića za mandatara Vlade.

O tom potezu, kao i bivšem premijeru Zoranu Milanoviću te političkim inicijativama u Europskom parlamentu razgovarali smo posljednjih dana novogodišnjih blagdana.

- S obzirom da IDS, čiji ste počasni predsjednik, odlazi u opoziciju na nacionalnoj sceni, pomalo su iznenadile vaše dobre želje mandataru nove Vlade, Tihomiru Oreškoviću. Surađivati se, ipak, mora?
- Nemam uopće dvojbe da, kao izvjestitelj Europskog parlamenta za Jadransko-jonsku strategiju Europske unije, moram usko surađivati sa Vladom Republike Hrvatske. Imam regularne odnose sa premijerima i Vladama iz drugih zemlja na Jadranskom i Jonskom moru pa je onda i te kako bitno za mene, a vjerujem i za svaku hrvatsku Vladu imati otvoren i iskren dijalog.

Jadransko-jonska strategija EU pruža fantastičnu priliku za našu zemlju i nadam se da ćemo biti pametni i ovaj puta iskoristiti sve mogućnosti. Uostalom, mandatara Oreškovića za sada doživljavam pozitivno i nadam se da će se zaista posvetiti rastu i razvoju Hrvatske. Zadnjih petnaest godina nijedan premijer ili premijerka nisu imali gospodarstvo u prvom planu već se stalno sve politiziralo.

Uvjeren sam da se zemlja kao što je Hrvatska, s potencijalom kojega imamo, uz operativno angažiranog premijera može za svega dvije-tri godine dovesti u odličnu poziciju, a za pet-šest biti uz bok vodećih zemalja EU.

- Može li Most uspjeti ostati neovisan ili će ipak postati frakcija HDZ-a?
- Rano je o tome prosuđivati. Iz dosadašnjih često ucjenjivačkih nastupa Mosta vidi se da oni žele zadržati svoj identitet. Mislim da je to dobro. Stjecajem nekih gotovo privatnih okolnosti upoznao sam Božu Petrova prije nego što je pobijedio u Metkoviću i na mene je ostavio dojam pozitivne osobe. No, "novo vrijeme donosi i nove zadatke".

- Sa Zoranom Milanovićem ste imali buran odnos. Što mu poručujete na odlasku iz Banskih dvora?
- Naravno da sam se i ja nadao pobijedi lijevog liberalnog centra, ali ovaj puta nije išlo. Izborna kampanja je bila nedovoljna. Ovi su izbori izgubljeni odmah nakon što smo ih 2011. dobili jer se Zoran posvetio previše nepremijerskim temama. Toga sam postao svjestan vrlo brzo nakon tih izbora, ali višekratna upozorenja iz naše koalicije nisu imali efekta. Šteta. Vjerujem da će prijenos vlasti biti dostojanstven i to je važno kako bismo, kao država, imali pozitivan image. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter