Jakovčić: Lorencin novi ministar, Ivičić zamjenik

Ivan Jakovčić (Snimio Manuel ANGELINI)
Ivan Jakovčić (Snimio Manuel ANGELINI)

Darko Lorencin bit će novi ministar turizma, a njegov zamjenik bit će Ratomir Ivičić, dosadašnji direktor Brijuni Riviere. Potvrdio je to na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, rekavši da će prihvatiti prijedlog premijera Zorana Milanovića, čime je završila potraga za novim čelnim čovjekom Ministarstva turizma nakon ostavke Veljka Ostojića. Ipak, istaknuo je da će konačnu odluku o Lorencinu i Ivičiću danas donijeti predsjedništvo IDS-a.

Jakovčić je objasnio da oba kandidata imaju jaku podršku istarskih hotelijera, ali i turističke branše iz Dalmacije.

- Lorencin i Ivičić su svaki na svoj način bili naši kandidati za ministra turizma u Vladi, na način da je Darko predstavljao političku liniju, a Ivičić je kao nestranački kandidat konsenzusom turističkog gospodarstva Istre predložen kao mogući kandidat. U ovom slučaju bit će naš kandidat za zamjenika. Vjerujem da ova kombinacija politike i struke može dati dobar rezultat. Vjerujem da nakon sutrašnje sjednice predsjedništva IDS-a možemo zaključiti da ćemo dobiti novog ministra iz Istre i osobu koja ima konsenzus u političkom svijetu, ali i da ćemo dobiti zamjenika ministra koji ima konsenzus na području gospodarstva, naglasio je Jakovčić.

Dodao je da je, uz to, Lorencin kao zamjenik ministra gospodarstva itekako upoznat s gospodarskim tokovima. Što se tiče dosadašnjeg zamjenika ministra turizma Olega Valjala, Jakovčić veli da će on na novu dužnost, dok će se odluka o tome tko će zamijeniti Ivičića u Brijuni rivijeri donijeti u sljedećih nekoliko tjedana.

 Jakovčić se također zahvalio premijeru Milanoviću na tome što mu je ovaj ponudio funkciju ministra turizma.

- Vrlo sam sretan što sam dobio pohvale turističkog sektora za moj rad i pohvale samog premijera koji je govorio o uspješnosti brendiranja Istre gdje je očito prepoznao mene kao osobu koja je u tome, zajedno s drugima, godinama radila. Cijelo sam vrijeme bio mišljenja da nije dobro da budem kandidat za ministra turizma i drago mi je da je premijer otklonio tu mogućnost. Vrlo ću rado prihvatiti utakmicu za europski parlament jer želim pokušati predstavljati Hrvatsku na najbolji mogući način. Time želim odgovoriti na tezu da Jakovčić bježi od odgovornosti kao kandidat za ministra turizma i bježi u Bruxelles.

Na pitanje novinara je li se čuo s premijerom Milanovićem i je li ga njegov prijedlog uvjerio da je Lorencin najbolji izbor, Jakovčić odgovara da je tiha diplomacija odradila svoje. Odgovarajući na pitanje je li opstanak koalicije neupitan, samo je kratko kazao da IDS ima svog ministra turizma i da je to odgovor. Također, novinare je zanimalo smatra li - s obzirom na tezu premijera da u Vladi trebaju sjediti čelni ljudi stranaka koalicije - da bi u Vladi trebao biti i Silvano Hrelja iz HSU-a.

- Naravno da se poziv koji je premijer jučer uputio meni da budem član Vlade može smatrati i kao mogućnost jedne manje ili veće rekonstrukcije Vlade, jer ako se govori o tome da predsjednici stranaka trebaju biti članovi Vlade, onda je logično da to bude i Silvano Hrelja, rekao je Jakovčić. Što se pak tiče izjava Damira Kajina oko toga da je poziv Milanovića Jakovčiću da prihvati ministarsko mjesto izrugivanje, Jakovčić je komentirao da je to znak da se Kajin potpuno izgubio u čitavoj priči. - Ako Kajin kaže da se premijer ruga pozivom Jakovčiću da dođe u Vladu, Kajin bi se najprije trebao ispričati premijeru. Meni se neće ispričati i to ne očekujem od njega, zaključio je Jakovčić. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter