Jakovčić: Xylella fastidiosa prijeti našim maslinama

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić na plenarnoj sjednici u Strasbourgu snažno je upozorio na opasnost koja zbog epidemije bakterije Xylella fastidiosa prijeti hrvatskom maslinarstvu kao i plantažama mandarina u dolini Neretve. Epidemija, koja je napala stabla maslina na jugu Italije, lako se može proširiti jer se hrvatski uzgajivači maslina snabdijevaju u talijanskim rasadnicima, kaže Jakovčić. Stoga je pozvao talijanske stručnjake da žurno provjere stanje u svojim rasadnicima.

- Izražavam veliku zabrinutost zbog svega onog što se događa u talijanskoj regiji Apuliji. Izražavam i žaljenje zbog situacije u kojoj su se našli tamošnji poljoprivrednici kao i zbog, čini se neizbježne, velike sječe stoljetnih stabala maslina. To je udar na ekonomiju ljudi koji žive od maslinarstva. Predlažem da se tim poljoprivrednicima pomogne dodjeljivanjem odštete i iz fondova Europske unije, naveo je Jakovčić upozoravajući da je bakterija Xylella fastidiosa već bila na vinovoj lozi na području Kosova, dakle i na drugoj strani Jadranskog mora.

- Kao izvjestitelj za Jadransko-jonsku strategiju izražavam dodatnu zabrinutost za maslinarstvo te regije kao i za mandarine na području Neretve. Zbog toga trebamo ozbiljno razmotriti što se događa u Italiji. Molim naše talijanske prijatelje da provjere stanje u rasadnicima svih biljaka, a pogotovo maslina, u Italiji jer se Hrvatska u velikoj mjeri snabdijeva upravo iz talijanskih rasadnika, rekao je Jakovčić.

Jakovčić je na plenarnoj sjednici govorio i o svjetskoj izložbi Expo 2015, koja se pod  nazivom "Prehrana planeta, energija života" od 1. svibnja održava u Milanu. Izrazio je očekivanje da će ta izložba odgovoriti na dva važna pitanja. Prvo je, kaže Jakovčić, razrješavanje apsurda da bacamo ogromne količine hrane dok istodobno imamo primjere velikog siromaštva te da Expo 2015 treba dati naglasak na ulogu tradicionalne poljoprivrede te na veću zastupljenost lokalnih proizvoda u našoj prehrani, dakle na sve ono što je dio europske gastronomske baštine, dodaje Jakovčić.  (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter