Jakovčić: Ladonja i Kajin ne mogu nas ugroziti

Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a (M. MIJOŠEK)

- U kakvoj je situaciji danas IDS? Ostali ste bez potpredsjednika stranke Damira Kajina, čuje se da u Istri dobivate žestoku političku konkurenciju, a i u sukobu ste sa SDP-om?

- Mislim da su na sceni vrlo pozitivni procesi. Kako u našoj stranci, tako i generalno. Unutar IDS-a stasala je nova generacija istarskih političara koji će, u to sam uvjeren, odlično voditi Istru idućih desetak godina. Prvenstveno mislim na naše gradonačelnike i općinske načelnike, ali i na mnoge vijećnice i vijećnike koji su u predstavničkim tijelima. IDS je još jednom znao odgovoriti izazovima trenutka i s novom ekipom krenuti u predstojeće izbore. Tu je prije svega kandidat za župana Valter Flego, ali i drugi kolege koji su značajno mlađi od prosjeka na političkoj sceni.

- Ugrožavaju li Ladonja i SDP političke interese IDS-a?

- Procesi na nivou Istre su pozitivni, jer je evidentno da je Milanovićeva procjena da podrži liniju Kajin-Herak-Langer posve pogrešna. To je izazvalo velike potrese u SDP-u, što je bilo za očekivati. Ladonja kao politička opcija sa svojim kandidatima nas ne može ugroziti.

- Dio medija izvan Istre smatra Kajina favoritom u utrci za župana?

- Potpuno mi je jasno da je percepcija iz Zagreba drukčija od stanja u Istri. Uvijek je bilo tako. Još se 90-ih godina prognoziralo da će na izborima HDZ pobijediti IDS, kasnije je to bilo promijenjeno, da bi na zadnjim izborima svi predviđali moj pad i dolazak Plinija Cuccurina na mjesto župana. To je bila percepcija Zagreba i nekih medijskih komentatora, ali njihov je pogodak bio u ništa. Tako će biti i sada. Flego je uspio pridobiti velike simpatije u kratko vrijeme, dok je Kajin zbog svoje koalicije s Herakom i Langerom, kao i načinom na koji nastupa, u slobodnom padu. (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter