Jakovcic kupuje 6 hektara u Sv. Jurju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grožnjanski su vijecnici jednoglasno potvrdili izbor najpovoljnijih ponudaca za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, na koji suglasnost sad treba dati Ministarstvo poljoprivrede.

Radi se o prvom javnom natjecaju koji je, nakon dugotrajnih priprema, Opcina uspjela provesti, i na kojemu su izabrani potencijalni kupci za nešto više od stotinu hektara s ukupnom cijenom od 2,42 milijuna kuna, od cega bi se polovica trebala sliti u opcinsku blagajnu.

Medu izabranim ponudacima su i župan Ivan Jakovcic, grožnjanski nacelnik Rino Duniš i poznati istarski poduzetnik, nekad mocni lokalni politicar Roberto Bradic.

Jakovcic je za šest hektara u okolici svog sela Sv. Juraj, mahom upisanih kao oranice i livade, ponudio 141 tisucu kuna.

- Kupujem poljoprivredno zemljište u vlasništvu države oko sela Sv. Juraj i pripremam ga za sadnju maslina i vinove loze. To mi je oduvijek bila velika želja. Puno sam ucinio za razvoj poljoprivrede u Istri, i napokon želim i sam živjeti i raditi na selu, odgovorio je župan Jakovcic na naša pitanja iz inozemstva.

Prethodno nam je Duniš rekao da te terene u posjedu ima vec niz godina, još od kupnje Sv. Jurja, te da je u gospodarskom planu naveo podizanje vinograda i maslinika. Napomenuo je i da se Jakovcic za njih vec natjecao 1997., kad je Županija raspisala natjecaj i kad su izabrani potencijalni kupci, ali ugovori nikad nisu potpisani.

Na istom je natjecaju sudjelovao i Duniš, koji je, kako je rekao, sad za 138 tisuca kuna nastojao kupiti isto zemljište - 6,4 hektara opisana kao livade, oranice, pašnjaci i vinogradi u katastarskim opcinama Završje, Šterna i Donja Mirna.

Bradic je pak ponudio 14.500 kuna za 0,64 hektara oranica, a nacelnik je pojasnio da se radi o dvije parcele uz njegovu obiteljsku kucu na podrucju Stancije Vigini.


Podijeli: Facebook Twiter