Jakovčić: Koalicija ima problema, ali oni nisu veliki


Kandidat IDS-a na izborima za Europski parlament 25. svibnja na koalicijskoj listi SDP-HNS-IDS-HSU Ivan Jakovčić danas je na stranačkom štandu na pulskoj tržnici uz ostale članove svoje stranke u druženju s građanima predstavio svoju kandidaturu.  

- Moram reći da je kampanja zaista odlično krenula, imam veliko povjerenje građana Istre i zaista se zahvaljujem svima koji me podržavaju. Vrlo zanimljivo je da gdje god se pojavim u našoj zemlji, ljudi mi prilaze i žele čuti naša iskustva i naša znanja. Ono što sam svima obećao i mogu javno reći je da ću govoriti o temama bitnim za Hrvatsku o kojima sam naučio prije svega kao istarski župan, a to su poljoprivreda, turizam, ekologija, odnosno zaštita okoliša, brodogradnja i kultura. To su teme u kojima se smatram kompetentnim. Naravno da mogu govoriti i o vanjskoj politici, energetici, znanosti i drugim temama, međutim koncentrirat ću se na teme koje su bitne za radna mjesta, za rješavanje problema nezaposlenosti, za pomoć gospodarstvu jer je to danas glavni problem Hrvatske, rekao je Jakovčić.

Nakon više od 20 godina političkog rada, od kojih je veliki dio posvetio međunarodnoj suradnji Istre, danas je u Bruxellesu i Strasbourgu "kao doma", dodao je.

- Mogu reći da me tamo skoro svi znaju kao ča me znaju u Istri. Možda malo pretjerujem, ali to je sigurno prednost za mene u radu, ako uspijem ući u Europski parlament, jer unaprijed kucam na otvorena vrata. Djelomično će koristiti i to što govorim nekoliko jezika, i to može pomoći u komunikaciji. Sigurno je da bih se maksimalno angažirao za potrebe naših ljudi, naveo je. 

Na novinarsko pitanje koliko je štetno što je premijer Zoran Milanović smijenio ministra financija Slavka Linića uoči EU izbora Jakovčić je odgovorio da će o tome govoriti poslije izbora da ne opterećuje izbornu kampanju takvim aferama.

- Sigurno nam to ne ide u prilog, to je jedino što mogu reći, zaključio je.  

Na druženju s predstavnicima svih podružnica IDS-a Puljštine, Jakovčić je izjavio da je definitivno jasno da u vladajućoj koaliciji ima problema, ali oni, kako je rekao, "nisu još tako veliki da bi trebali dovesti našu vrlo izvjesnu pobjedu na ovim izborima u pitanje. Očekujem da ćemo imati bolji rezultat od desne koalicije. No, pobjeda jedne ili druge strane bit će izražena u malim brojkama te očekujem da ćemo mi za koji glas biti bolji", rekao je.

Ocjenjuje kako izborna kampanja za Europski parlament često zna biti u drugom planu, no da se u Istri osjeća velika želja da se uspije na izborima i da, kako je kazao, IDS dobije prvog europarlamentarca. "To će biti još jedan izborni uspjeh naše stranke", ustvrdio je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je da su ovi europski izbori velika i povijesna šansa za Istru da dobije svog predstavnika u Bruxellesu i Strasbourgu. 

- Vjerujem da će Jakovčić kvalitetno zastupati interese ovoga kraja, ali i cijele Hrvatske. Izbori su jedan test o potpori građana prema ovoj koaliciji koja na listi za Europski parlament ima iznimno kvalitetnih kandidata, zaključio je Miletić. (P. LUKEŽ, Hina, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter