Jakovčić: Izlaz iz krize zajedništvom u energetici


Sudjelujući na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji ALDE grupe koja je održana na temu "Pokretanje europskog gospodarstva-kako prevladati investicijski jaz" zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić naglasio je da je izlazak iz višegodišnje krize moguć uz veće zajedništvo u području energetike i uspostavljanjem jedinstvenog digitalnog tržišta.

"Iako u nekim članicama EU postoje znaci oporavka  europsko je gospodarstvo, općenito govoreći, i dalje u krizi. Većina zemalja eurozone još traži načine izlaska iz recesije. Ova je Konferencija ponudila neke puteve ekonomskog oporavka. Uvjeren sam da postizanjem  europskog zajedništva, pogotovo u području energetike i digitalnog tržišta, možemo snažnije pokrenuti gospodarski rast i potaknuti ulaganja. Smatram da i tradicionalni sektori poput industrije, turizma i poljoprivrede moraju naći svoje mjesto u strategiji pokretanja novog razvojnog ciklusa u Europi. Sada je jasno da će ova, 2015. godina, biti obilježena  nastojanjima svih članica za izlazak iz sadašnje krize."

U svom obraćanju sudionicima Konferencije potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen  istaknuo je da na tržištu ne nedostaje kapitala ali da nedostaje spremnosti za ulaganja u europske projekte. Stoga je sada ključno zadobiti povjerenje privatnih investitora i kvalitetno pripremiti nacionalne projekte, poruka je Konferencije kojom je predsjedao čelnik ALDE grupe  u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt.

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter