Jakovcic: Iživljavanje pojedinaca koci razvoj Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Moram sa žaljenjem konstatirati da je tijekom razgovora s potencijalnim investitorima za Hidrobazu izražena sumnja u daljnji tijek natjecaja i mislim da se nitko nece javiti na taj medunarodni poziv. Investitori sada ne znaju po kojim ce uvjetima moci graditi i vjerujem da do daljnjega necemo imati ulagace.

Nažalost cemo cijeli taj natjecaj morati ponoviti i pokazati da zaista želimo stvoriti poduzetnicku klimu. Ovaj potez konzervatora je jasno pokazao da u Hrvatskoj u mnogocemu treba ozbiljnih promjena.

S projektom Brijuni rivijera smo željeli pokrenuti novi ciklus ozbiljnih ulaganja u Istri, no za sada mislim da cemo nažalost morati stati, istaknuo je na konferenciji za novinare u cetvrtak istarski župan Ivan Jakovcic.

Odgovarajuci na novinarska pitanja rekao je da se slaže s idejama ministrice kulture.



- Jucer sam bio u Zagrebu na sastanku s ministricom kulture Andreom Zlatar, koja nije bila upoznata s tom odlukom. Slažem se s njezinim razmišljanjima da bi Konzervatorski odjel trebao biti dio županijskih tijela, a ne resornog ministarstva. Na tome ce se raditi.

Da je taj odjel bio županijski, takve se gluposti sigurno ne bi dešavale. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic nas takoder podržava i mislim da je sada krajnje vrijeme da se stvari pokrenu nabolje. Ovaj slucaj nije uzdrmao koaliciju niti Vladu koja stoji na cvrstim nogama, rekao je Jakovcic.

Govoreci o radu Konzervatorskog odjela u Puli, koji je po Jakovcicu minirao projekt Brijuni rivijera, župan je istaknuo da se radi o iživljavanju pojedinaca.

- Veliki broj gradana i gospodarstvenika koji imaju veze s Ministarstvom kulture, odnosno Konzervatorskim odjelom u Puli, nazvalo me i izrazilo podršku jer su i oni imali mnogo problema s tim ljudima, i to ne samo u Puli, vec i u cijeloj Hrvatskoj.

Dobio sam ogroman broj poziva i mailova koji imaju direktnu vezu sa strukom. Posebno me veseli što su me zvali i podržali nas i jedni od najuglednijih hrvatskih konzervatora cija imena ne želim iznijeti u javnosti ne bi li imali neugodnosti.

Svjestan sam toga da je moja reakcija izazvala potpuno novu situaciju i mislim da ce ona rezultirati mogucnošcu da se napokon u ovoj državi pocne vrednovati pravne vrijednosti i nadasve pravnu državu. Po ovoj logici kojom su Sveta Katarina i Monumenti te Hidrobaza proglašeni kulturnim dobrom, cijela Istra i Hrvatska su kulturno dobro.

Znaci li to da cemo morati zaustaviti cijeli život i zbog konzervatora zaustaviti sve državne investicije? Ovakvim nacinom rada u državi trebamo jasno reci ne. Život mora ici dalje i ne možemo u trenucima kljucnih zaokreta u gospodarstvu jedne regije paušalno donositi odluke koje izravno idu protiv interesa gradana.

Svi mi želimo gospodarski rast i posao za sve one koji ga trenutno nemaju. Ovakva odluka kojom se cijela jedna lokacija proglašava kulturnim dobrom je u stvari iživljavanje pojedinaca. Razumljivo bi bilo da se zgrada po zgrada analizira i proglasi takvom, ali nikako ne možemo prihvatiti da se u tijeku natjecaja donese takva odluka, zakljucio je Jakovcic. (C. B. GALIC)

Slogan TZ-a i suradnja s Toscanom

- Na natjecaj je prijavljeno oko 800 prijedloga i vecina je koristila kljucne rijeci poput magicna i carobna Istra. To je bio najbolji put da konzultiramo javnost, a sada cemo angažirati nekoliko marketinških kuca ne bi li nam dali idealno rješenje za taj novi slogan.

S talijanskom regijom Toscanom dogovorili smo suradnju u vezi s gradnjom nove bolnice. Njihovi ce strucnjaci besplatno savjetovati naše u izgradnji bolnice. U toj talijanskoj regiji postoje cetiri bolnice koje ce biti slicne našoj novoj pa je stoga takva vrsta suradnje itekako dobro došla, kaže Jakovcic. (C. B. GALIC)

Ostojic: Riješiti birokratske prepreke

Ministar turizma Veljko Ostojic ocijenio je u cetvrtak da u pogledu investicije Brijuni rivijera još uvijek postoji puno otvorenih pitanja koja treba riješiti jer ce, naglašava, samo rješavanje birokratskih prepreka omoguciti da u Hrvatsku dodu poznati investitori.

- Ovo što je župan Ivan Jakovcic potencirao za konzervatore pokazuje da postoji puno birokratskih prepreka na putu za realizaciju investicija, kazao je Ostojic novinarima uoci sjednice Vlade upitan jesu li uklonjene prepreke za nastavak projekta Brijuni rivijera.

Ostojic naglašava da taj slucaj treba biti okidac da svi zajedno sjednu za stol i razgovaraju o tome na koji nacin riješiti birokratske prepreke i kako potaknuti investicije. "Konkretno za Brijuni rivijeru mislim da postoji još puno otvorenih pitanja i vjerujem da cemo nakon njihova rješavanja zaista privuci poznate investitore", kazao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter