Jakovčić: Izgradit ćemo autocestu od Trsta do Atene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za Strategiju EU-a za jadransko-jonsku regiju Ivan Jakovčić predstavio je na sjednici Odbora za regionalni razvoj ključne infrastrukturne projekte koje će uključiti u taj dokument.

Članovi odbora podržali su Jakovčića koji je poseban naglasak stavio na jadransko-jonski koridor koji obuhvaća izgradnju autoceste od Trsta do Atene, kao i izgradnju plinovoda te prateće infrastrukture. IDS-ov europarlamentarac govorio je i o potrebi zaštite mora i okoliša, kao i o zajedničkom odgovoru zemalja s tog područja na problem imigranata.

"Krenulo je obećavajuće. Prva rasprava o Strategiji razvoja Jadransko-jonske regije bila je vrlo sadržajna i vjerujem da ćemo imati odličan dokument," izjavio je Jakovčić i dodao: "U rad na izradi strategije uključilo se osam zemalja tog područja kao i mnogobrojne regije, gradovi, sveučilišta, nevladine udruge i drugi zainteresirani subjekti. To potvrđuje moja očekivanja da ćemo u dokumentu imati ono najbolje."

"Radujem se pisanju Strategije za jadransko-jonsku makroregiju koja će biti novi početak razvojnog ciklusa za zemlje zapadnog Balkana, ali i novi poticaj našoj suradnji na Jadranu s Italijom te Grčkom na Jonskom moru. Siguran sam da će zajednički infrastrukturni projekti biti od koristi za naše gospodarstvo i na dobrobit svih građana koji vole Jadran i Jonsko more," rekao je Jakovčić.

Nacrt dokumenta o Strategiji za jadransko-jonsku regiju bit će dovršen u lipnju, a o njemu bi se na plenarnoj sjednici EP-a trebalo raspravljati u listopadu ove godine. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter